Filovane tikvice
Sastojci:
- 4 mlade tikvice
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 300 g mešanog mlevenog mesa
- 200 g pelata paradajza
- 1 kašika pirea od paradajza
- 70 g pirinča
- 4 kašike ulja
- 100 g putera
- 2 kašike brašna
- 2 dl mleka
- 1 jaje
- 30 g parmezana
- muskatni oraščić, bosiljak
- začin C, so
Priprema:
1. Tikvice oguliti, uzdužno preseći na pola i izdubiti sredinu.
2. Izdubljenu sredinu tikvica, crni i beli luk sitno iseckati, a pirinač posebno obariti u slanoj vodi.
3. Na malo ulja propržiti crni i beli luk te dodati mleveno meso i pelat paradajza, pa dinstati dok meso ne omekša a fil se ne zgusne. Zatim dodati obaren pirinač, pire od paradajza, bosiljak i začin C po ukusu i dobro izmešati.
4. Pripremljenim filom napuniti tikvice.
5. Posebno otopiti puter u manjoj šerpi, te dodati brašno i kratko propržiti da porumeni a zatim sipati mleko i kuvati mešajući sve vreme. Zgusnut sos ostaviti da se prohladi, a potom umešati jaje i začiniti muskatnim oraščićem i začinom C po ukusu.
6. Punjene tikvice poslagati u podmazanu tepsiju, preliti ih pripremljenim sosom i staviti da se peku. Pred kraj pečenja, tikvice posuti parmezanom i vratiti u rernu da se dopeku.
Izvor: Dobra hrana