Marcipan – poslastica koja jača nerve i disajne puteve

by| decembar 20, 2010

Veliki broj novogodišnjih i božićnih kolača sadrži marcipan. Bečki zdravstveni stručnjak Hademar Bankhofer Vam pak poručuje, da ne mora da Vas peče savest ako s vremena na vreme pojedete ovu poslasticu, jer je bademova masa, od koje se pravi marcipan, puna vitamina i belančevina.

Sastojci marcipana su prosti: bademi, šećer i ružina voda. Međutim, iako su sastojci jednostavni, velika je umetnost napraviti dobar marcipan. Sveži bademi se oljušte, izmrve i mute zajedno sa ružinom vodom dok se ne dobije kašasta masa U to se doda šećer, a zatim se peče. Kvalitet marcipana se, prema rečima bečkog stručnjaka, ogleda u maloj količini šećera. Među najpoznatijim marcipanima u svetu je svakako „Marcipan iz Libeka“, u kojem se npr. na 900g nepečene mase nalazi samo 100g šećera.

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Marcipan se može jesti na nekoliko načina: kao čista smesa od badema, kao punjenje u bombonjerama, u Komisbrot-u, u čajnim pecivima, lisnatim testima, tortama ili pak u obliku raznih figurica.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Vraća snagu majkama koje doje
Prema rečima Bankhofera, svoj pozitivan uticaj na zdravlje marcipan pre svega može da zahvali količini badema u sebi. Bademova masa je između ostalog puna belančevina, vitamina A, svih vitamina B, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i fosfora.

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

Marcipan nam nakon psihičkih i fizičkih napora pruža snagu, ali i jača naše nerve, te se može reći da je odlično antistres-sredstvo. Ova poslastica jača i disajne puteve i sprečava upale mokraćnih puteva. Osim toga, marcipan je dobar i za majke koje doje, jer im vraća snagu.

 

Mala mana ovog slatkiša jeste da ima dosta kalorija u sebi, te Vam bečki stručnjak savetuje da budete umereni!

Tagovi: