Punjeni krastavci
Sastojci:
- 4 krastavca
- 300 g mlevene junetine
- 50 g pirinča
- 50 g bekon slanine
- 1 jaje
- 1 l juneće supe
- 100 g putera
- 2 kašike brašna
- 2 dl biljne pavlake
- 2 kašike soka od limuna
- začin C, so
Priprema:
1. Krastavce oguliti te pažljivo izdubiti sredinu, pri tom vodeći računa da se ne raspadnu. Slaninu sitno iseckati, a pirinač napola obariti u slanoj vodi.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti mleveno meso, napola obaren pirinač, slaninu i jaje pa začiniti po ukusu.
3. Pripremljenom masom puniti krastavce a potom ih uviti u foliju i staviti u juneću supu da se kuvaju 30 minuta.
4. Posebno otopiti puter, te dodati brašno i kratko propržiti da porumeni, zatim sipati malo juneće supe pa kuvati mešajući sve vreme dok se masa ne zgusne. Zgusnutu masu ostaviti da se ohladi, a potom umešati biljnu pavlaku i sok od limuna, i začiniti po ukusu.
5. Kuvane krastavce izvaditi iz folije, ostaviti ih da se ohlade i preliti pripremljenim sosom.
Izvor: Dobra hrana