Voćni tiramisu
Sastojci:
- 450 g piškota
- 1 kašičica nes kafe
- 3,5 dl mleka
- 150 g šećera u prahu
- 500 g maskarpone sira
- 2 vanil-šećera
- 800 g zamrznutih jagoda
- 2 dl vode
- 80 g šećera
- 20 g želatina
- 1 kašika gustina
- 3 dl slatke pavlake
- 4 žumanceta
- 2 kesice instant kapućina od vanile
Priprema:
1. Sjediniti žumanca, vanil-šećer, instant kapućino od vanile i šećer u prahu. Kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne dobije fina krema.
2. Polovinu želatina preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
4. U ohlađenu kremu od žumanaca dodati maskarpone sir, šlag od slatke pavlake i nabubreo želatin. Polako promešati varjačom da se dobije ujednačena smesa.
5. U odgovarajućoj posudi sjediniti izmiksane jagoda i šećer pa kratko prokuvati. Posebno umutiti vodu i gustin te dodati u kremu od jagoda. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
6. U mlaku kremu dodati preostali nabubreli želatin i promešati.
7. Posebno umutiti mleko i nes kafu.
8. U okrugao kalup za tortu složiti piškote natopljene nes kafom. Premazati polovinom smese od jagoda, a potom naneti polovinu fila od sira. Isti postupak ponoviti još jednom i završiti redom natopljenih piškota.
9. Kada se torta stegne, izvaditi je iz kalupa i premazati preostalim filom.
Izvor: Dobra hrana