Čuvar zdravlja: Lekovita svojstva kiselog kupusa
Kada dođe hladno vreme, opasnost od infekcija povećava se čak nekoliko puta u odnosu na ostala godišnja doba. Da li znate da 100 g neobrađenog kiselog kupusa sadrži čak 20 g vitamina C? Osim toga, ovo zimsko povrće odličan je izvor vitamina A, kao i magnezijuma, gvožđa, fosfora, kalcijuma i kalijuma, natrijuma i folne kiseline.
Pročitajte i… Greške u pripremi hrane: 11 navika kojima unosite bakterije u organizam
Tokom zime, kada je izbor svežeg voća i povrća sveden na minimun, vrlo je korisno uvrstiti kiseli kupus u svakodnevnu ishranu. Pregršt vitamina i minerala čine kiseli kupus zimskom namirnicom broj jedan i prirodnim izvorom vitamina C, koji nam je i te kako potreban tokom zime, kako bismo se zaštitili od prehlade.
Pročitajte i… Zdravlje na prvom mestu: Najbolje namirnice za jačanje imuniteta
Kupus je jedna od retkih, ako ne i jedina namirnica gde je čovek uspeo da poboljša, odnosno da poveća njena nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla. Takođe, kiseli kupus je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju, celokupni metabolizam, razmenu materija u mozgu, zbog čega poboljšava pamćenje.
Šta još leči kiseli kupus pogledajte na sledećim stranama…
Lek za probavni sistem
Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su mlečne kiseline koje su važne za prirodnu floru u crevima. Kiseli kupus je izvorna fermentisana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama koje deluju na hormone, uravnotežuju raspoloženje i regulišu probavni sistem. Zahvaljujući njima on pospešuje varenje i izlučivanje štetnih materija iz organizma, te predstavlja i antioksidans.
Pročitajte i… 5 ključnih činjenica za sprečavanje srčanog udara
Zbog probiotika koje sadrži, kiseli kupus jako bitan u lečenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije. Takođe, ova namirnica čisti i regeneriše jetru i telo od otrovnog estrogena i popravlja krvnu sliku (snižava povišeni holesterol). Pored toga, kiseli kupus pomaže i kod izgradnje kostiju, povećava snagu mišića, doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva, te i usporava starenje organizma.
Pomaže u prevenciji protiv raka
Kiseli kupus je bogat folnom kiselinom, sadrži fitonutrijente, sumporna jedinjenja koja štite od raka usta, ždrela, pluća, pankreasa, želuca i kože. Ovo povrće deluje protiv raka i jer sadrži diindolimetan, sulforafan i element selen.
Pročitajte i… Namirnice koje sprečavaju pojavu i razvoj raka
Kiseli kupus u trudnoći
Tokom trudnoće neophodan je povećan unos nekoliko vitamina da bi se omogućio pravilan razvoj tkiva i kod bebe i kod majke. Vitamin C, kojeg u kiselom kupusu ima u izobilju, važan je za podizanje opšteg imuniteta organizma, pomaže u stvaranju kolagena u vezivnom tkivu, čini ćelije snažnijim, pomaže organizmu da apsorbuje gvožđe, kalcijum i folnu kiselinu.
Zaceljuje rane i opekotine
Kiseli kupus pospešuje zarastanje rana, a deluje i kod reume i upale vena. Lokalno se može koristiti za ublažavanje svraba na koži izazvanog različitim alergijskim upalama, manjih opekotina i uboda insekata, naročito pčele ili ose. Dovoljno je da na potrebno mesto stavite oblog od lista kiselog kupusa i omotajte ga zavojem ili gazom. U slučaju glavobolje, možete s eposlužiti istim trikom, te na čelo položiti list kiselog kupusa i omotati ga gazom.
Pročitajte i… Navike koje nam se čine bezazlenim, a utiču na gojaznost!
Sok od kiselog kupusa – rasol
Rasol – sok kiselog kupusa, ima mnogo povoljnih učinaka po zdravlje. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina, važnim za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Rasol je, veoma popularan narodni lek protiv nagluvosti. Uveče, pre spavanja, natopite vatu u rasol od kupusa i stavite je u uho. Vatu ivadite tek ujutru nakon buđenja. Rasol je, takođe, popularan kod lečenja mamurluka. Ipak, povedite računa da sok od kiselog kupusa ne pijete često, jer je veoma slan, a velika količina soli nije dobra za pritisak, želudac, bubrege, kao ni za ostale organe.
Mršavljenje
Pošto kiseli kupus ne sadrži ni masti ni šećer, savršen je za detoksikaciju tela i gubitak kilograma budući da dugo moće zadržati svoje nutritivne vrednosti, a ukoliko niste znali, 100 grama kiselog kupusa sadrži samo 22 kcal.
Pročitajte i… 5 namirnica za kasne sate uz koje ćete sigurno smršati
Trodnevna dijeta od kupusa
S ovom dijetom možete izgubiti do tri kilograma u tri dana i pritom detoksikovati organizam. Prvi dan pojedite do kilogram i po kiselog kupusa raspoređenog u obroke. Pijte puno vode s nekoliko kapi limuna.
Drugi dan za užinu pojedite pola kilograma kupusa, komadić hleba i nekoliko kašika svežeg sira. Za ručak ponovite, ali u kupus dodajte jabuke iseckane na kockice. Za večeru u kupus dodajte i dva kuvana krumpira, pet grama maslaca, malo luka i kima (ili nekog drugog začina prema želji) i sve to malo prepecite.
Trećeg dana iskombinujte jelovnike od prva dva dana kako vam se najviše dopada.
Kiseli kupus u kuhiji
Kiseli kupus možete pripremiti na nekoliko načina, od sarme do salate. Za podizanje imuniteta u zimskim mesecima preporučuje se svakodnevno konzumiranje nekoliko kašika naribanog svežeg kiselog kupusa. Ukoliko vam je ukus ove namirnice previše jak, od svežeg kiselog kupusa možete napraviti ukusnu salatu, ukoliko dodate izrendanu jabuku, cveklu ili šargarepu.
Pročitajte i… Ove namirnice nikako ne bi trebalo da podgrevate
Međutim, postoje domaćice koje izbegavaju pripremu kiselog kupusa zbog „teških“ i ponekad neprijatnih mirisa koji se šire. Ovaj problem možete da izbegnete tako što ćete čim stavite kupus da se kuva, na suprotnu ringlu staviti šerpu sa minimum dve litre vode u koju ćete potopiti bosiljak, ruzmarin i malo limuna. Šerpa „osveživač“ treba da stoji na šporetu onoliko dugo koliko i posuda u kojoj spremate kupus.
Recepti za zimnicu: Kiseli kupus
Sastojci:
– 15 kg kupusa
– 400 g soli
– bure od 10 l
– plastični obruč
– 1 kuhinjska krpa
– kamen
– 1/4 vinobrana
Pročitajte i… Vitki i zdravi: Barene namirnice skidaju kilograme i regenerišu jetru
Priprema:
1. Kupus očistiti od spoljnih listova i korena pa pomoću renda sitno iseckati.
2. Pripremiti čisto bure. U njega staviti jedan sloj kupusa, malo ga posoliti pa nabijati rukama ili čunjevima dok ne počne da se skupja tečnost, to jest dok kupus ne zapeni (možete zamoliti decu da vam pomognu u gaženju kupusa). Postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljenim kupus i so.
3. Nakon toga kupus prekriti čistom krpom, naneti plastični obruč pa odgore staviti teži kamen uvijen u čistu kesu. Poklopiti ga i ostaviti na toplom dok se ne ukiseli (otvorite poklopac i liznite tečnost; ukoliko je kisela, znači da je postupak gotov).
4. Da biste zaustavili postupak daljeg kiseljenja, razmutite vinobran sa malo vode, prelite preko gornjeg sloja kupusa, te bure odložite i ostavite na hladnom.
5. Tokom mirovanja, bar jednom nedeljno proverite da li kupus peni, a zatim pomoću krpe sakupite nastalu penu. Krpu operite i vratite u bure.
Recept: Dobra hrana