I smrznuto voće i povrće je zdravo?

by | maj 28, 2015

Ukoliko vas obaveze sputavaju i nemate uvek vremena da pripremate svež grašak, boraniju ili spanać, smrznuto voće i povrće pravi je spas za sve koji žele da se hrane zdravo.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Često se pitamo da li smrznuto voće i povrće gubi neke nutritivne vrednosti ili ne? Da li se i na temperaturi ispod nule čuvaju vitamini?

”U većini slučajeva zamrznuto voće i povrće zadržava hranljive sastojke čak i više nego ono koje danima čeka da stigne na pijacu ili police trgovinskih lanaca”, tvrdi Karlo Kanela, nutricionista i profesor na Univerzitetu Sapienca u Rimu. ”Ovakvi proizvodi nam omogućavaju da, prema savetu Svetske organizacije zdravlja, u ishranu uključimo bar dve porcije različitog povrća na dan.“

Bogatstvo vitamina i minerala
Stav mnogih nutricionista jeste da je voće i povrće iz zamrzivača takođe bogato vitaminima, mineralima i drugim nutritivnim sastojcima. Industrijsko smrzavanje povrća i voća vrši se vrlo brzo, nekada čak i nekoliko minuta nakon berbe, na temperaturi od -18 stepeni C. Ovakav način smrzavanja sprečava razvoj bakterija i proces kvarenja voća i povrća. Prilikom dubinskog zamrzavanja ne gube se hranljivi sastojci i vitamini, čuva ih voda koja se nalazi u voću i povrću.

Članak se nastavlja posle reklama

”Hranljivi” sat
Od trenutka kad se određena namirnica ubere, ”hranljivi” sat počinje da otkucava. Sve što se stom namirnicom događa od tog trenutka utiče na njeno starenje, a time i na njenu nutritivnu vrednost. Što neka namirnica duže stoji u kutiji ili u kamionu, to se više kvari. Pa čak i samo izlaganje suncu uzrokuje degradaciju važnih hranljivih materija. Zbog svega toga, deo sa smrznutom hranom predstavlja najbolje rešenje za sve one koji žele zdravo da se hrane.

Tagovi: