Plan ishrane koji zamenjuje povremeno uzdržavanje od hrane

by | jul 24, 2015

Neki stručnjaci kažu da je povremeno uzdržavanje od hrane u stvari dobro za vas, ali ako vas osećaj gladi izluđuje, prebacite se na ishranu koja podrazumeva super niskokalorične obroke.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Smanjivanje kalorija kroz povremeno uzdržavanje od hrane ili svakodnevno, dugoročno ograničavanje kalorija možda izaziva kontroverzna mišljenja, ali predstavlja tehniku ishrane koja se već neko vreme primenjuje – i u poslednje vreme postaje sve popularnije. Nova istraživanja čak pokazuju da povremeno uzdržavanje od hrane poboljšava kognitivnu funkciju (pored smanjenja rizika od hroničnih bolesti i mogućeg produžetka života).

Ali ako vam se ideja o povremenom uzdržavanju od hrane ne dopada, evo dobrih vesti: prema rezultatima nove studije, objavljenim u časopisu Cell Metabolism, možete da iskoristite neke od ovih prednosti smanjenja unosa kalorija tokom samo pet dana mesečno.

Istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu (UCLA) stavili su 19 osoba na dijetu tokom pet dana u mesecu u periodu od tri meseca. Prvog dana, dijeta je podrazumevala unos 1.090 kalorija; od drugog do petog dana se unosilo po 725 kalorija. Tokom ostalih dana u mesecu učesnici su jeli kao i obično. Na kraju su se nivo šećera u krvi i markeri upalnog procesa (znaci koji ukazuju na bolest) poboljšali, čak i nakon što su počeli da jedu normalno.

Članak se nastavlja posle reklama

Pre nego što počnete sa ovim, imajte sledeće na umu: ovi učesnici su bili pod nadzorom istraživača i jeli su pažljivo izbalansiranu mešavinu hrane koja je pripremana za njih. Istraživanja dugoročnog ograničavanja kalorija i povremenog uzdržavanja od hrane su još uvek nova i stručnjaci još uvek ne preporučuju ovaj način ishrane za sve.
Ishrana učesnika je pažljivo odabrana za ovu studiju, ali ako vam se povremeno uzdržavanje od hrane baš i ne dopada, pogledajte ovaj jednodnevni plan ishrane koji podrazumeva unos ukupno 725 kalorija.

Doručak: dva parčeta hrskavog ražanog hleba (55 kalorija) sa iseckanim komadićima 1/4 avokada. Odgore stavite iseckano tvrdo kuvano jaje i posolite dimljenom solju.
Ručak: obilna salata sa dve šolje zelene salate, 85 grama blage tune, 1 šoljom čeri paradajza, 1/3 šoljom otopljenog smrznutog kukuruza, 1 šoljom iseckanog krastavca, 1 kafenom kašičicom maslinovog ulja i 2 kafene kašičice crvenog vinskog sirćeta.
Večera: obogaćena supa od crnog pasulja. Dodajte 1 šolju smrznutog spanaća na 1 šolju supe od crnog pasulja (140 kalorija), dodajte vodu i zagrejte.
Užina ili desert: 1 šolja trešnji.

Tagovi: