Omiljeno letnje povrće: Zašto su tikvice dobre za naše zdravlje
Tikvica je jedna od najzahvalnijih letnjih namirnica jer je možemo pripremiti na sto načina, hranjiva je i puna brojnih minerala i vitamina, a dostupna je tokom čitave letnje sezone. Pročitajte u nastavku zašto je ovo povrće dobro za naše zdravlje…
Pročitajte i… 14 razloga da svakog dana obavezno jedete krastavac
Mršavljenje
Tikvice su jedna od najboljih namirnica ukoliko ste na dijeti i želite da održite vitku figuru. U 100 grama sirovih tikvica nalazi se samo 16 kalorija, a bogate su vitaminima i vlaknima odnosno manganom i vitaminom C pa su vrlo dobar izvor magnezijuma, vitamina A, kalijuma, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2. Možete ih pripremati na puno načina, od kombinacija s pirinčem, kao punjene tikvice ili ih pohovati kao palačinke. Zbog dijetalnih vlakana, ali i vitamina i minerala koje sadrže, tikvice pospešuju izbacivanje vode i štetnih materija iz tela, ali i povoljno utiču na probavu i pomožu vam da održite vitku liniju.
Zašto su još tikvice dobre za naše zdravlje pročitajte na sledećim stranama…
Rashladite se tikvicama
Ovo povrće je, kao i paradajz, krastavci i paprika, prepuno vode, pa bi trebalo da ga jedete u što većim količinama tokom letnje sezone jer će vas brzo i lako zasititi, ali i pomoći vam da se rashladite i lakše podnesete tropske vrućine.
Pročitajte i… Namirnice koje će vas osvežiti tokom letnjih vrućina
Čuvaju zdravlje oka
Budući da su tikvice bogat izvor vitamina C, te da sadrže više od trećine preporučene dnevne količine, one blagotvorno deluju na zdravlje očiju jer ovaj antioksidans štiti oči od one vrste oksidativnog oštećenja koje uzrokuje bolesti poput katarakte.
Štite od raka
Takođe, zahvaljujući vitaminu C, ali i beta-karotenu koji sadrži, tikvice štite od raka, a novija istraživanja su utvrdila da fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva jer sprečavaju mutaciju ćelija.
Pročitajte i… Predlog za ručak: Pljeskavice od tikvica
Štiti kardiovaskularni sistem
Tikvice obiluju magnezijumom, mineralom koji smanjuje rizik od srčanog udara i šloga, ali i pomaže telu u odbrani od virusnih infekcija. Ova namirnica sadrži folnu kiselinu, koja organizmu služi za razbijanje visokog nivoa homocisteina, vrste amino-kiseline koja može izazvati srčani udar ili trombozu (začepljenje krvnih sudova). Kalijum, kojim ova namirnica, takođe, obiluje, održava normalnu ravnotežu telesnih tečnosti, reguliše krvni pritisak i rad srca, te posledično smanjuje rizik od ateroskleroze. Dijetalna vlakna povoljno utiču na kardiovaskularni sistem, odnosno smanjuju povišeni holesterol.
Pročitajte i… Ove namirnice ne smete da jedete ako imate visok krvni pritisak
Pospešuju rad probave
Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno deluju i na zdravlje probavnog sastava. Visok unos prehrambenih vlakana pozitivno utiče na pražnjenje creva, a samim tim i uklanjanje toksina iz organizma, dok, prema nekim studijama, folna kiselina, vitamin C i beta-karoten pružaju zaštitu ćelijama creva od spojeva koji su potencijalni kancerogeni.
Pročitajte i… Umirite želudac i creva: Najbolje namirnice za bolju probavu
Čuvaju zdravlje prostate
Ekstrakt dobijen iz tikvice, pokazao se blagotvoran i u ublažavanje simptoma benigne hiperplazije prostate, stanja koje neretko zahvata muškarce iznad 60 godina, a koje uzrokuje bolno i otežano mokrenje. Ovaj blagotvorni učinak tikvica pojačava se u kombinaciji s drugim povrćem.
Ublažava upale i smanjuje rizik od gihta
Ovo bolno stanje uzrokuje prekomerna količina mokraćne kiseline u organizmu. Tikvice obiluju omega-3 masnim kiselinama i karotenima, koji poseduju protivupalna svojstva. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten su, osim u prevenciji gihta, delotvorni i kod lečenja astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Osim kao namirnica u ishrani, tikvice se mogu koristiti i kao oblog za ublažavanje bolova.
Pročitajte i… Sveži u svakoj prilici: Namirnice koje smanjuju znojenje
Protiv dijabetesa i stresa
Jela od tikvica su poželjna u svakodnevnoj ishrani, jer ovo povrće sadrži i pektin koji preventivno deluje protiv dijabetesa i reguliše nivo insulina u krvi. Pored toga, ova namirnica je bogat izvor vitamina B-kompleksa, ali i već pomenutog magnezijuma i folne kiseline, koje sve zajedno čuvaju nervni sistem, ali i pomažu u borbi protiv stresa.