Večerajte zdravo: Isprobajte ovaj petodnevni vegetarijanski meni

by | maj 14, 2014

Vratili ste se kući nakon dugog i napornog dana. Umorni ste, gladni i gledate u frižider razmišljajući o tome šta ćete jesti. Želite nešto jednostavno, ukusno i sito, ali ne želite da čekate još sat vremena kako biste seli za sto. Odlučujete se da napravite topli sendvič, ali nakon 20 minuta počinjete da osećate nadutost i još veću iscprljenost pre nego što ste stigli kući. Pored toga, kilogrami se polako, ali sigurno lepe za vas. Zvuči poznato?

burito

Najlakše je zgrabiti hranu koja se najbrže sprema. Međutim, takva hrana najčešće sadrži i najviše kalorija. S obzirom na to da većina nas nema taj luksuz da svakog dana odvoji sat vremena za pripremanje zdrave večere, isprobajte sledeći trik: u nedelju uveče napravite pripremu za sve večere koje ćete jesti u nastupajućim radnim danima.

Donosimo vam i jednostavan plan kojeg bi trebalo da se pridržavate kako biste napravili pet visokoproteinskih vegetarijanskih večera. Pripremite iseckane ili skuvane sastojke u vakumirane kutije za hranu kako bi mogle da izdrže nedelju dana, a da se ne pokvare. To je minimum koji možete da uradite, no ako imate dovoljno vremena u nedelju, možete pripremiti i fil za, na primer, burito koji ćete pojesti u ponedeljak. Na vama je da odlučite koliko vremena možete da izdvojite za pripremu svake večere.

Ponedeljak: Prženi slatki krompir i burito od crnog pasulja

Članak se nastavlja posle reklama

Sastojci:

  • 500 g slatkog krompira, iseckanog na kockice
  • 1 kašikica maslinovog ulja
  • ¼ kašičice soli
  • 2,5 kašičice kima
  • 3 šolje iseckanog paradajza
  • 400 g crnog pasulja, potopljenog, a zatim i prosušenog
  • 1 šolja smrznutog kukuruza
  • 1 crvena paprika iseckana na kockice
  • pola kašikice aleve parike (možete dodati manje ili više u zavisnosti od ukusa)
  • so i biber, po ukusu
  • 4 tortilje

Šta spremiti u nedelju: oljuštite, iseckajte i ispržite krompir.

Utorak: Proso, sočivo i salata od šipka

Članak se nastavlja posle reklama

Sastojci:

  • 1 šolja prosa, isprati
  • 1 šolja zelenog sočiva, isprati
  • 4 šipka, odvojiti semenke
  • 2 majer limuna, iscediti i iseckati
  • ¼ šolje iseckanog peršuna
  • 4 mlada luka, sitno iseckati
  • so i biber, prema ukusu

Šta spremiti u nedelju: skuvajte jednu šolju prosa, jednu šolju sočiva, odvojte semenke iz četiri šipka i iseckajte mladi luk.

Članak se nastavlja posle reklama

Sreda: Pasulj i fritata sa bosiljkom

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 šolje čeri paradajza, iseckati na polovine
  • 1 šolja crnog pasulja
  • 8 jaja
  • 1 kašika svešeg, iseckanog bosiljka
  • so i biber
  • 50 grama mocarela sira, takođe iseckanog na kockice

Šta pripremiti u nedelju: Iseći 50 grama mocarela sira na kockice.

Četvrtak: Dinstani tofu sa salatom

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 1 tofu sir, iseckan na kockice
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašikica samlevenog belog luka
  • ½ kašičice soli
  • ¼ kašičice mirođije
  • 4-5 kašikiča zelja
  • 2 šargarepe
  • 1 krastavac
  • ½ šolje čeri paradajza
  • ½ avokada
  • ½ šolje leblebije
  • 2 kašike oljuštenog suncokreta
  • preliv za salatu

Šta pripremiti u nedelju: Isecite i izdinstajte jedan tofu sir (ovo je dovoljno za dve salate, jednu možete sačuvati za sutra). Pripremite veliku činiju salate koju možete držati u plastičnim kutijama za hranu ili u staklenim teglama.

Petak: Meksičke kinoa žitarice

Sastojci:

  • 1 šolja sirove kinoe
  • 1 konzerva crnog pasulja, potpljenog i osušenog
  • 3 roma paradajza, iseckati
  • ½ crvene paprike, iseckati
  • ½ šolje smrznutog kukuruza
  • 3 jajeta
  • 1 šolja izrendanog čedar sira
  • 2 kašičice mlevenog belog luka
  • ½ šolje svežeg korijandera
  • 1 šolja salsa umaka

Šta spremiti u nedelju: Skuvajte jednu šolju kinoa žitarica.

Uradite ove jednostavne korake i uštedećete preko 20 minuta dnevno za pripremu jela. Tako ćete vi, ali i vaši prijatelji sa kojima delite večeru, imati više vremena da se opustite i uživate u hrani.

Članak se nastavlja posle reklama

Autor: Life Content

Tagovi: