Pet navika koje uništavaju imunitet

by | maj 25, 2014

Imunitet je obrambeni mehanizam našeg organizma, a naše ponašanje kao i navike mogu itekako da mu nanesu štetu. Dobro razmislite o svojim svakodnevnim postupcima i otkrijte pet najvećih tihih ubica imuniteta.

raceala

1. Neprospavane noći
Najbolji primer su studenti koji tokom noći uče i preskaču neophodan san, pa češće obolevaju od sezonskih viroza. Loš i nedovoljan san usko je povezan sa padom imuniteta jer je takav organizam oslabljen i umoran pa se teško bori sa bakterijama i virusima.
Rešenje: Odrasla osoba trebalo bi da spava od sedam do devet sati neprekidnog sna i to svake noći.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Stres
Dokazano je da osobe koje su često pod stresom češće obolevaju od gripa i prehlada i raznih alergija. Razlog delimično leži i u brizi za svoje zdravlje i telo, ali i u energiji koja je vrlo važan faktor kvalitetnog načina života. Pozitivan način razmišljanja manje je stresan, a svi vrlo dobro znamo kako nam stres čini loše.
Rešenje: Pokušajte da u svakom danu pronađete nešto što vas raduje, bez obzira koliko vam se činilo da su beznačajne. Na kraju dana partneru ili porodici prenesite svoja pozitivna iskustva. Smejte se što više.

3. Loša ishrana
Ne moramo posebno da spominjemo koliko hrana koju unosimo u naš organizam utiče na imunitet i naše zdravlje. Isto tako, osobe koje preskaču obroke i izgladnjuju svoje telo sklonije su obolevanju od sezonskih viroza i infekcija.
Rešenje: Neka hrana koju unosite u organizam bude što šarenija i što raznovrsnija. Ne preskačite doručak, smanjite unos šećera i soli.

4. Lenčarenje
Fizička aktivnost usko je povezana sa zdravljem. Osobe koje ne vežbaju skloniji su prehladama i virozama. jedno istraživanje je dokazalo da aktivnije osobe koriste mnogo manje bolovanja od onih koji uopšte ne vežbaju.
Rešenje: Samo 30 minuta aerobnih vežbi pojačava cirkulaciji i ubrzava imunitet. Iskoristite sunčan dan za šetnju, vožnju biciklom ili trčanje i uradićete dobru stvar za svoje zdravlje.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Antibiotici
Iako je njihova funkcija da pomognu imunitetu u borbi protiv upala prekomerno i često korišćenje antibiotika daje suprotan efekt. Takvi lekovi stopiraju prirodni obrambeni mehanizam, pa nakon lečenja vašem telu treba vremena da se vrati u normalu i tada je najranjivije.
Rešenje: Antibiotike koristite samo za bakterijske infekcije, koristite ih odmah i popijte ih do kraja. Ne koristite ih kao prevenciju osim ako je doktor drugačije propisao i nikako na svoju ruku.

Izvor: Zadovoljna.hr

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: