Kung fu – Feng Shui

by | maj 27, 2014

Foto: Mladen Sekulić

Foto: Mladen Sekulić

Nema joj spasa, je l’ da…? Zalivam je – vene. Ne zalivam je – opet vene. Kako okreneš – neće. A baš mi je bila draga biljčica… Al’ znaš mene, i plastično bi mi uvelo. Treba da je premestiš – rekla je Gaga. Pa već jesam. Šetala sam je po celoj sobi, nema gde nije bila i ništa. Ima svetla, a opet neće da cveta. Nema to veze sa svetlom, – ponovi Gaga. Svetla ima dovoljno, ne odgovara joj energija. Premesti je u ono ćoše tamo, u trpezariji, pa ćeš da vidiš šta će da bude.

Nije baš da sam joj odma’ poverovala, al’ mislim se – ’ajde, nemam šta da izgubim, što da ne probam…? Uzmem i premestim onu moju biljčicu u trpezariju. Inače ne ložim se na taj njen feng šui. Što rekla komšinka Dara ’’svet je poludeo načisto, svi nameštaju kuće po nekom kung fuiju’’.

Članak se nastavlja posle reklama

Ima već par godina kako se Gaga kune u protok energije. Boli te glava – blokiran protok. Nemaš para – blokiran protok. Gužva na kasi – opet protok. Mislim, sve je to divno i krasno – rekla sam joj jednom – ali kaži ti meni kako će kod Petrovića sa sedmog da se uspostavi protok energije kad i on i žena i baba i deda i sin i snaja – svi žive u šezdeset i dva kvadrata? Pre će krv tu da poteče nego ta tvoja energija. Svađaju se dan i noć, čuje se do prizemlja.

Naravno da se svađaju – složi se Gaga. Da malo preurede prostor u kom borave – svima bi lepše bilo. Kako ne razumeš, lako će za prostor, al’ šta da rade s babom i dedom? Samo se ti smej, al’ ovo nije priča od juče. Stara je preko šest hiljada godina, nije sprdnja, kad ti kažem.

Energije se privlače, i pozitivne i negativne. Nije ovo samo nasumično premeštanje stvari, to je čitava nauka, ako mene pitaš. I ako mene pitaš – treba da raščistiš ovaj lom ovde. Imaš previše stvari u stanu. Ormari su ti puni garderobe koju ne nosiš, na terasi gomilaš kojekave gajbe i kofe, u Bebinu sobu ne može da se uđe od igračaka, a sve to blokira dobru energiju.

Članak se nastavlja posle reklama

Prostor mora da odiše svežinom, da ima svetla, da bude harmoničan. Da te ne smaram sad, ali tu je i teorija boja – svaka boja ima svoje zašto. Tvoje boje bolje da i ne pominjem, pravo je čudo kako uopšte uspevate da boravite tu. Treba ti više zelene. Bele. Ova tvoja siva je jako depresivna boja, reče. U pravu si – pomislim. Ali se zato najmanje prlja.

Cveće je jako bitno – primeti Gaga. Bambus ti je simbol zdravlja i blagostanja. Ako imaš neko cveće s trnjem, njega možeš da staviš kraj ulaznih vrata – da ti zaštite kuću, ruže puzavice su i inače na kapijama. Sveže cveće drži unutra. I biraj neko s oblim listovima. Nemoj ništa šiljato i uspravno, to je suviše muška energija. Agresivna, kapiraš. Pravila sam se da savršeno kapiram. Čak sam bila spremna da za svako zlo koje me snašlo, od skoka kamate, preko bola u leđima pa do kvara na veš mašini – optužim lično sirotu sanseveriju.

Članak se nastavlja posle reklama

Kupatilo, kuhinja i spavaća soba – nastavi Gaga. Najvažnija tri prostora. Izbaci televizor iz spavaće sobe, stavi dve tri figure u jarkocrvenoj boji, promeni posteljinu – pa da vidiš čuda. Kupatilo treba da bude pravi mali spa centar. Puno sveća, mirišljava so, eterična ulja. U kuhinji drži činiju s voćem. Očisti prostor oko ulaznih vrata, jako je važno da enerija može nesmetano da uđe. To si u pravu, mislim se, koliko je cipela i rolera u predsoblju, ta tvoja energija mora baš dobro da se pomuči.

Mama, mama – cičala je Beba. Dođi da vidiš cvet! Gde…? Vidi, mama, biljčica je procvetala! Naša biljčica…? Stvarno? Daj da vidim… Jao, jeste. Biljčica moja mila. Procvetala. Daj mi telefon, pile. Gago, Gagili, znaš kad si mi rekla da premestim saksiju u trpezariju…? E, pa, eno je – procvetala. Ko bi rekao – znaš da sam je uveliko bila otpisala, kad ona – cveta. Imala si pravo. Ko bi rekao – onako neugledno ćoše…? Dala si mi ideju. Gde ćeš s tim jorganom, mama..? Kako gde…? Od večeras mama spava u trpezariji…!

Članak se nastavlja posle reklama

Pišite Dudi na [email protected]!

Tagovi: