5 vrsta najzdravijeg povrća

by | jun 2, 2014

Povće sadrži mnogo nutrijenata i vlakana koji su od ogromnog značaja za zdravlje organizma. Koje je to povrće koje bi trebalo češće da jedete kako biste podigli imunitet, odbranili se od bolesti i sačuvali zdravlje?

povr

Paradajz

Iako ga botaničari smatraju voćem, paradajz je ljudima širom sveta jedno od omiljenog provrća. Pun je likopena i dobar je borac protiv kancera. Ne samo da je prepun vitamina, od A do K, nego i smanjuje broj slobodnih radikala u organizmu i drži pod kontrolom krvni pritisak.

Brokoli 

Članak se nastavlja posle reklama

Brokoli sadrži antioksidanse koji smanjuju rizik od kancera stomačnog, plućnog i rektalnog dela. Pošto je bogat beta-karotenom, C vitaminom i folatima, brokoli je mnogo dobar u podizanju imuniteta.

Prokelj

Ovo malo zeleno povrće je naročito zdravo i potrebno trudnicama jer sadrži folnu kiselinu i B vitamin koji srečava defekte neuralne cevi. Prokelj takođe sadrži vitamine C i kalijum, vlakna i omega-3 masne kiseline.

Članak se nastavlja posle reklama

Šargarepa

Ovo povrće je puno nutrijenata koji će nahraniti oči, kožu i kosu. Najbolji je izvor antioksidanata kao što je vitamin A. Štiti karidovaskularni sistem od oštećenja upravo zbog ovih vitamina.

Članak se nastavlja posle reklama

Spanać

Ovo pakovanje hlorofila je izvor skoro svakog nutrijenta koji vam je potreban. Naučnici veruju da ishrana koja uključuje mnogo spanaća, uz modifikovanje i izbacivanje pojedinih namirnica, može da zaštiti  sve od srčanih bolesti pa do artritisa i osteoporoze.

Autor: Life Content

Tagovi: