5 vrsta najzdravijeg povrća
Povće sadrži mnogo nutrijenata i vlakana koji su od ogromnog značaja za zdravlje organizma. Koje je to povrće koje bi trebalo češće da jedete kako biste podigli imunitet, odbranili se od bolesti i sačuvali zdravlje?
Paradajz
Iako ga botaničari smatraju voćem, paradajz je ljudima širom sveta jedno od omiljenog provrća. Pun je likopena i dobar je borac protiv kancera. Ne samo da je prepun vitamina, od A do K, nego i smanjuje broj slobodnih radikala u organizmu i drži pod kontrolom krvni pritisak.
Brokoli
Brokoli sadrži antioksidanse koji smanjuju rizik od kancera stomačnog, plućnog i rektalnog dela. Pošto je bogat beta-karotenom, C vitaminom i folatima, brokoli je mnogo dobar u podizanju imuniteta.
Prokelj
Ovo malo zeleno povrće je naročito zdravo i potrebno trudnicama jer sadrži folnu kiselinu i B vitamin koji srečava defekte neuralne cevi. Prokelj takođe sadrži vitamine C i kalijum, vlakna i omega-3 masne kiseline.
Šargarepa
Ovo povrće je puno nutrijenata koji će nahraniti oči, kožu i kosu. Najbolji je izvor antioksidanata kao što je vitamin A. Štiti karidovaskularni sistem od oštećenja upravo zbog ovih vitamina.
Spanać
Ovo pakovanje hlorofila je izvor skoro svakog nutrijenta koji vam je potreban. Naučnici veruju da ishrana koja uključuje mnogo spanaća, uz modifikovanje i izbacivanje pojedinih namirnica, može da zaštiti sve od srčanih bolesti pa do artritisa i osteoporoze.
Autor: Life Content