Zapečena teletina
Potrebni sastojci:
1,5 kg teletine od buta
400 g šampinjona
60 g putera
4 dl mleka
2 kašike brašna
250 g kačkavalja
1 veza zeleni
2 l juneće supe
150 g slanine u komadu
1 glavica crnog luka
muskatni oraščić
1 dl ulja
mešavina začina, biber
Priprema:
1. Zelen očistiti i iseći na kockice.
2. Slaninu iseći na štapiće, a teletinu očistiti od žilica i masnoće.
3. Špicastim nožem teletinu probosti na nekoliko mesta i išpikovati slaninom.
4. Špikovanu teletinu propržiti na vrelom ulju kako bi porumenela sa svih strana. Dodati zelen, naliti junećom supom da ogrezne i dinstati na umerenoj temperaturi dok tri četvrtine tečnosti ne uvri.
5. Dok se meso dinsta, šampinjone oprati i samleti na mašini za mlevenje. Kačkavalj iseći na listove.
6. Posebno pripremiti bešamel sos: na puteru propržiti brašno kako bi porumenelo, a zatim postepeno dolivati mleko i mešati sve dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati muskatni oraščić, začiniti po ukusu i promešati.
7. Na malo ulja propržiti crni luk kako bi porumeneo, a zatim dodati mlevene šampinjone i dinstati dok suvišna tečnost ne uvri. Potom dodati bešamel sos i promešati.
8. Dinstanu teletinu izvaditi i ostaviti da se prohladi, a potom je iseći na parčad. Saft u kome se meso dinstalo procediti, a povrće ispasirati.
9. Svako parče premazati pripremljenim filom od pečuraka i prekriti listom kačkavalja.
10. Pravougaonu tepsiju nauljiti i u nju poslagati filovanu parčad teletine, jednu do druge, tako da se većim delom preklapaju. Preliti