Uživajte u letu: Zašto je dobro jesti sladoled
Mnogima je sladoled omiljena poslastica, a osim što nas u letnjem periodu hladi, on može doprineti vašem zdravlju. Evo zašto je dobro jesti sladoled.
Bogat je kalcijumom
Odrasloj osobi dnevno je potrebno oko 1.000 mg kalcijuma, dok trudnice i deca imaju povećanu potrebu za tim mineralom.
Zbog mleka i slatke pavlake kao osnovnih namirnica u proizvodnji sladoleda ova namirnica će dobro poslužiti kao jedan od izvora ne samo kalcijuma, već i vitamina A i vitamina B.
Pomaže u održavanju telesne težine
Zbog procenta šećera i mlečne masti ova poslastica idealno ohlađena na -6 stepeni Celzijusovih smatra se ubicom dobre linije.
Međutim, neke studije tvrde kako kalcijum smanjuje njegovu kalorijsku vrednost koja iznosi između 125 i 300 kalorija na 100 grama proizvoda.
Bogat je vitaminima i antioksidansima
Voćni sladoled koji se priprema od smrznutog ili svežeg voća sadrži dosta vitmanina, dok onaj sa ukusom kafe i čokolade, ukoliko se zaista sprema od pravih zrna kafe i kakaa, osigurava dozu antioksidansa polifenola koji štiti srce.
Izvor: Prva.rs