4 zdrave zamene za beli šećer

by | jun 16, 2014

Beli šećer koji nastaje industrijskom obradom šećerne repe i šećerne trske, višestruko je štetan za ljudski organizam ukoliko se konzumira u velikim količinama: insulin u krvi konstantno je povišen, što uzrokuje gojaznost, ali i dijabetes i kardiovaskularna oboljenja. Otkrivamo vam četiri prirodne i zdrave zamene za ovaj zaslađivač.

stevija

Stevija

Ova biljka se koristi u vidu praha, sirupa i tableta, a u zavisnosti od uslova uzgajanja i tehnologije prerade, finalni proizvod može da bude od 30 do 300 puta slađi od šećera. Stevija obiluje mikronutrijentima kao što su gvožđe, kalcijum, natrijum, kalijum, magnezijum, fosfor, cink, te flavonoid rutin i vitamini A i C.

Brojna naučna istraživanja pokazala su da ova biljka ima i antikancerogena svojstva, normalizuje krvni pritisak i sprečava nastanak osteoporoze. Osim što je ukusan zaslađivač, stevija reguliše nivo glukoze u krvi, sprečava njegove oscilacije i podstiče lučenje insulina, što je upravo rezultat koji se želi postići lečenjem dijabetesa tipa 2.

Članak se nastavlja posle reklama

Med

Med sadrži najkvalitetnije ugljene hidrate koji direktno ulaze u krv i spadaju u grupu lako svarljive hrane. Dok beli šećer u svom sastavu nema ništa osim ugljenih hidrata, med je bogat proteinima, mineralima (natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i fosfor), vitaminima C, B3, B5, B12 i folnom kiselinom.

U pripremi kolača i drugih poslastica šećer treba zameniti medom. Iako se termičkom obradom gubi deo njegovih lekovitih svojstava, mnogo je korisniji od šećera. Treba ga kupovati od proverenih proizvođača jer na tržištu postoji i takozvani lažni med koji sadrži šećer. Ograničenja u konzumiranju meda savetuju se jedino dijabetičarima i osobama alergičnim na pčelinje proizvode.

Članak se nastavlja posle reklama

Malteks

Malteks je ekstrakt ječmenog slada, dobijen posebnim tehnološkim postupkom, kojim su maksimalno sačuvana hranljiva svojstva zrna ječma. Prijatnog je mirisa i ukusa, a jednu kašičicu šećera zamenjuje jedna i po kašičica malteksa. Ječmeni slad ima izuzetnu nutritivnu vrednost, jer pored prostih i složenih ugljenih hidrata sadrži i belančevine.

Članak se nastavlja posle reklama

Takođe, bogat je i mineralima, kao što su kalijum, fosfor, natrijum, magnezijum, kalcijum, gvožđe i vitaminima E, A, B grupe, zbog čega se preporučuje za ishranu dece, sportista, trudnica, rekonvalescenata, osoba koje pate od hroničnog bronhitisa, kašlja i otežanog disanja. Kada se pomeša sa biljnim mlekom, kakaoom, rogačem i mlevenim lešnicima, dobija se izuzetno ukusna i zdrava domaća čokolada.

Javorov sirup

Ovaj prirodni zaslađivač dobija se ceđenjem soka iz stabla javora. Iako sadrži 60-70% šećera, čulo ukusa ga ne registruje kao previše slatku namirnicu. Izuzetno je koncentrovan, tako da se od četiri litre sirupa može napraviti 150 l soka. Ukusom podseća na karamelizovan šećer, a osim ugljenih hidrata, sadrži i gvožđe, magnezijum, kalijum, kalcijum, natrijum i vitamine B1 i B2. Ima visoku kalorijsku vrednost te ga treba konzumirati u ograničenim količinama.

Naučnici su otkrili da javorov sirup sadrži veliki broj bioaktivnih materija, antioksidanasa, sa antikancerogenim i antibakterijskim dejstvom, a potvrđeno je i da ima pozitivan uticaj i u slučaju dijabetesa.

Izvor: Lekovito bilje, Life Content

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: