Paradajz – čarobno povrće
Konzumiranje paradajza donosi brojne blagodeti po organizam. Osim toga što, zahvaljujući visokom sadržaju bioflavonoida, povoljno utiče na metabolizam, aromatično crveno povrće sadrži betakaroten, likopen, kalijum i brojne druge za zdravlje i lepotu korisne materije.
Paradajz je izuzetno zdravo povrće i trebalo bi ga jesti u što većim količinama, savetuju stručnjaci sa Univerziteta u Kaliforniji.
Kora paradajza je bogata bioflavonoidima, koji pomažu smanjenju alergijskih reakcija i upala. Ovo povrće takođe podstiče hormon leptin koji utiče na metabolizam, kontroliše apetit i pomaže u mršavljenju.
Takođe, paradajz je odličan izvor kalijuma i vitamina A, C, E, kao i folne kiseline.
Stručnjaci sa Univerziteta u Kaliforniji otkrili su da karotenoida, najviše betakarotena, ima više u organski gajenom paradajzu, nego u konvencionalno gajenom. Betakaroten iz kojeg se stvara A vitamin, izuzetno jak antioksidans, koji štiti kožu od oštećenja koja uzrokuje sunčeva svetlost.
Studije su pokazale da konzumiranje paradajza smanjuje rizik od tumora jajnika, kardiovaskularnih bolesti, astme i hroničnih plućnih bolesti.
Likopen ili crveni pigment je još jedan od važnih sastojaka ovog povrća koji ima anikancerogeni efekat.
Muškarac koji jede četiri jela sa paradajzom nedeljno, pokazuju rezultati nekih studija, za 40 procenata smanjuje mogućnost da oboli od raka prostate.
U poređenju sa konvencionalno gajenim paradajzom, organski sadrži više vitamina C, a dodavanje maslinovog ulja prilikom kuvanja paradajza, povećava asorpciju likopena.