16 razloga da uvrstite krastavac u svakodnevnu ishranu
Sezona je krastavaca, a mi donosimo dovoljno dobrih razloga da ovo povrće konzumirate što više – osvežava i hidrira u toplim danima, te vam pruža energiju i elminiše toksine.
1. Obiluje mineralima koji čine kožu lepom i zdravom, sadrži magnezijum, kalijum i silicijum.
2. Pomaže u probavi i skidanju kilograma. Zbog velike količine vode u sebi i malog broja kalorija, idealna je namirnica za sve koji žele da skinu kilograme i održavaju željenu težinu. Koristite ga u salatama, sendvičima i supama. Možete ga i naseći na štapiće te jesti kao grickalicu. Zbog nivoa vlakana u sebi dobar je i za probavu.
3. Oči su vam umorne? Stavite kriške krastavaca na njih. Iako je ovaj prizor već toliko učestao da postaje kliše, krastavac zaista pomaže u smanjivanju podočnjaka i natečenih očiju zbog svoj protiv upalnih sastojaka.
4. Štiti od raka. Zahvaljujući sastojcima pinorezinolu, sekoizolaricirezinolu i laricirezinolu smanjuje rizik od razvoja nekoliko vrsta karcinoma – raka jajnika, dojki, prostate i maternice.
5. Smanjuje holesterol, kontroliše pritisak i pomaže dijabetičarima. Zbog hormona koji sadrži sok krastavaca gušterača može normalno da radi i proizvoditi insulin, ključan za dijabetičare. Takođe, sastojak sterol pomaže u snižavanju nivo holesterola. Zbog obilja minerala i vlakana krastavac je vrlo delotvoran i u regulisanju krvnog pritiska.
6. Hidrira telo. Krastavac je sačinjen od 90 odsto vode, pa ako nemate naviku da pijete vodu, slobodno posegnite za krastavcem.
7. Odličan je borac protiv opekotina i vrućine. Krastavac isečen na kolutove stavite na područja zahvaćena opekotinama i pustite da deluje. Osetićete veliko olakšanje.
8. Eliminiše toksine iz tela. Zbog visokog udela vode, krastavac će pomoći telu da izbaci nepotrebne otrove i nečistoće. Dobar je i za razgradnju kamena u bubregu.
9. Sadrži većinu vitamina koja vam je neophodna. U krastavcu ima dovoljno vitamina A, B i C koji su vam potrebni kako biste održali imunitet zdravim i dobili potrebnu energiju.
10. Zaboravite žvakaće gume. Krastavac će bolje osvežiti usnu duplju od njih, a uz to će i zaceliti postojeće ranice. Stavite krišku krastavca na nepce i držite pola minuta – fitohemikalije iz njega ubiće sve bakterije odgovorne za loš zadah.
11. Čini kosu i nokte zdravijima i lepšima. Silicijim u krastavcu čini kosu i nokte snažnijima i sjajnijima, a ujedno i podstiče rast kose.
12. Silicijum olakšava kostobolju i bol izazvan artritisom. Ovaj mineral pomaže u jačanju vezivnog tkiva, a ako ga pomešate sa sokom od šargarepe ublažićete kostobolju snižavajući nivo mokraćne kiseline.
13. Odličan je protiv mamurluka. Ako želite da izbegnete glavobolju narednog dana, pre spavanja pojedite par kriški krastavca. Sadrži dovoljno vitamina B, šećera i elektrolita koje će nadoknaditi izgubljene nutrijente tokom burne noći.
14. Čuva zdravlje bubrega. Zato što smanjuje nivo mokraćne kiseline u telu čuva bubrege u dobroj formi.
15. Želite li da smanjite krvarenje iz desni – počnite više da jedete krastavac.
16. Bolji je od energetskih pića. Zbog vitamina B i ugljenih hidrata uz krastavce ćete dobiti dobar izvor energije koji će vas „probuditi“ i dati potrebnu injekciju energije.
Izvor: 24sata.hr