Sedam činjenica koje niste znali o mesnim prerađevinama
Prerađeno meso puno je konzervansa da bi imalo duži rok trajanja. Tekstura i boja su mu izmenjeni kako bi konačan proizvod delovao privlačnije i bio ukusniji. Međutim, to ne smeta i povremeno se možete počastite sočnom viršlom ili hamburgerom.
Na stranici womenshealthmag.com objavljene su neke činjenice o mesnim prerađivanjem koje verovatno niste znali.
1. Viršle se dobijaju tako da se u kalupe uliva tekuće meso.
2. Odrezak lososa iz uzgoja s farmi boji se u ružičasto.
3. U prošlosti se oko 70 odsto peradi u Americi hranilo lekovima na bazi arsena.
4. Meso može biti tretirano karbon monoksidom kako bi zadržalo crvenu boju.
5. Neke velike kompanije koje proizvode mesne prerađevine neće otkriti poreklo mesa koje koriste.
6. Do 80 odsto svinja u Americi hrane se kontroverznim aditivom raktopaminom koji je ilegalan u Kini, Rusiji i Evropskoj uniji.
7. Istraživanje iz 2007. godine pokazalo je da konzumiranje mesnih prerađevina povećava rizik od raka debelog creva.
Izvor: Life Content