Opijanje štetnije za mozak devojaka nego mladića

by | jul 17, 2011

Negativni efekti alkohola na moždane centre za pažnju i pamćenje primetniji su kod tinejdžerki nego kod njihovih vršnjaka. Primetnije razlike u moždanoj aktivnosti kod devojaka pripisuje se, između ostalog, hormonalnoj razlici među polovima, sporijem metabolizmu i većem udelu masti u telesnoj masi kod žena.
Opijanje može da ima dugoročne negativne efekte na mozak tinejdžerki, pogađajući ih više nego njihove vršnjake, ukazala je skorašnja studija obavljena na Univerzitetu Kalifornije i Univerzitetu „Stenford".

Pod opijanjem se podrazumeva ispijanje četiri ili više pića odjednom za žene i pet ili više za muškarce, izvestila je francuska novinska agencija AFP.
Istraživanje je obavljeno na 95 američkih tinejdžerki, od kojih je 40 priznalo da ponekad opija.
Na osnovu rezultata magnetne rezonance mozga, utvrđena je izmenjena moždana aktivnost kod tinejdžerki koje se opijaju u odnosu na one koje to ne čine. Razlika je uočena u regijama mozga zaduženim za pažnju i pamćenje. Ta razlika je prisutna i znatno pošto se osoba oporavila od opijanja.
Štetnije dejstvo preterivanja s alkoholom na tinejdžerkama nego na njihovim vršnjacima pripisuje se razlici od godinu – dve u formiranju ženskog u odnosu na muški mozak, hormonalnoj razlici među polovima, sporijem metabolizmu kod žena nego kod muškaraca, većem udelu masti u telesnoj masi žena i njihovoj manjoj težini.
Američki tim naglašava da gotovo troje od deset tinejdžera u završnoj godini srednje škole prijavljuje da se u prethodnih mesec dana opijalo.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: