Zašto u 40-ima ne možete jesti kao u 20-ima
Ono što ste jeli u 20-ima, ne možete jesti u 50-ima i 60-ima jer se organizam menja, a zajedno s njim i ishrana.
Poznato je da ishrana ima odlučujuću ulogu u zdravstvenom stanju svakoga čoveka. Zasigurno ste već i sami shvatili da vam nešto što ste možda pre voleli da jedete, jednostavno više ne prija. To je normalno, kažu stručnjaci. Ljudski organizam se s godinama menja, a u skladu sa tim treba menjati i ishranu. Evo njihove preporuke u pogledu prehrambenih saveta za svaku životnu dob.
Ishrana u 20-ima
Zbog rasta kostiju koji se nastavlja i u 20-ima preporučuju se mlečni proizvodi, što znači da ljudi u toj dobi bez griže savesti mogu uživati u siru. Dvadesetogodišnjaci bi trebalo da izbegavaju koktele, alkohol uopšte, jer im može narušiti zdravlje kože, kose i noktiju. Nikako se u toj dobi ne podvrgavajte drastičnim detama, nego steknite naviku zdrave i uravnotežene ishrane.
Ishrana u 30-ima
U toj dobi ljudi često osećaju umor i nedostatak energije. Umesto kafe i drugih prividnih stimulansa, jedite sušeno voće. Tačnije, najbolja je suva kajsija koja polako stvara energiju. Preporučuju se jabuke i integralne žitarice. Dobro je uzimati i dodatke ishrani, najviše vitamine i minerale. Da se ne biste udebljali, stručnjaci preporučuju izbegavanje šećera i nezdravih masti.
Ishrana u 40-ima i 50-ima
U tom periodu zna da se javi anemija, pa stručnjaci preporučuju crveno meso, odnosno kvalitetne i ne previše pečene odreske koji će uneti gvožđe u organizam. Za hormonalnu uravnoteženost dobro je jesti soju, a ako želite da održite kožu mladom, unosite što više voća i povrća. Slatkiši se nikako ne preporučuju jer se kalorije brzo skupljaju i puno ih je teže sagoreti.
Ishrana u 60-ima
Godine su učinile svoje i imunitet više nije toliko snažan. Da biste se zaštitili, pojačajte unos probiotika. Dehidratacija se može sprečiti pojačanim unosom vode, a posebno se preporučuje čaj, i to nezaslađeni. Ishranu ispunite voćem i povrćem, a ako ne želite zdravstvene probleme, svakako izbegavajte mesne prerađevine poput kobasica.
Izvor: tportal.hr, M.G.