Najbolje letnje namirnice na koje ne smete da zaboravite u svojoj ishrani

by | jul 19, 2014

Letnje vrućine nam ne dozvoljavaju uobičajenu ishranu. Stručnjaci ističu da je upravo u ovo vreme potrebno dodatno unositi tečnosti kako bismo izbegli dehidrataciju. Izbegnite loše zdravlje, vrtoglavicu, mučninu i pad pritiska u letnjim mesecima konzumacijom pravih letnjih namirnica koje su lagane, zdrave i pune vode!

Young happy smiling woman with grapes, outdoors

1. Paradajz

Mnoge studije dokazale su da likopen, glavni antioksidans paradajza, ima zaštitno dejstvo na zdravlje kože i umanjuju rizik od karcinoma kože, pa stoga svakako treba da bude deo svakodnevnog jelovnika – što češće, a ne samo leti. Takođe, likopen štiti muškarce od raka prostate, a osim u paradajzu, on je takođe sadržan i u lubenici.

2. Lubenica

Članak se nastavlja posle reklama

Iako pripadaju redu krastavaca, lubenica i dinja, generalno se smatraju voćem bez kojeg je leto gotovo nezamislivo. Osim što hlade, osvežavaju i hrane, obe sadrže niz korisnih sastojaka koji povoljno utiču na probavu, jetru, srce, krvotok i bubrege. Niskokalorična namirnica uz vodu i šećer sadrži vitamin A, vitamine B1 i B2, vitamin C, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe i cink, a svežinu duguje jabučnoj i limunskoj kiselini. Zbog svega nabrojenog idealna je za lučenje otrova i čišćenje organizma, a osim samostalno jede se u voćnim salatama, koktelima i raznim pićima.

3. Krastavci

Dijetalni, niskokalorični i bogati vodom, sveži krastavci su idealna letnja namirnica. Krastavci su odlični za letnje salate, ali i kućne kozmetičke tretmane. Mogu se koristiti i u supama ili kao zamena za celer u salatama od tune ili piletine. Sadrži čak 90 odsto vode, krcat je vitaminima A, B i C koji jačaju imunitet, osiguravaju energiju i čine kožu zdravom i sjajnom. Krastavci sadrže mnogo vlakana, kalijuma i magnezijuma. Ove hranjive materije učinkovito deluju na regulisanje krvnog pritiska – zato je krastavac dobar za lečenje i visokog i niskog krvnog pritiska.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Grožđe

Nezavisno od vrste grožđa, možete biti sigurni da su bobice pune bitnih vitamina poput vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina B i folne kiseline. Oko 100 grama grožđa sadrži blizu 20 do 25 odsto dnevne potrebe za vitaminom C. Osim što je crno grožđe ukusna i osvežavajuća namirnica u letnjim mesecima, sok tamnih bobica ima dobar efekat na krvne sudove i kardiovaskularno zdravlje. Grožđe je odličan izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva, a takođe uključuje flavonoide i kvercetin. Ono može sprečiti zgrušavanje krvnih zrnaca, a samim tim stvaranje krvnih ugrušaka i lošeg holesterola. Crveno grožđe ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Takođe je izvrsno u borbi protiv raznih oblika karcinoma.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Tikvice

Tikvice predstavljaju jednu od češće korišćenih letnjih vrsta povrća, jer su izuzetno hranljive i svestrane. Mogu se jesti u supi, salati, kao prilog, punjene kao glavno jelo, zamenjuju brašno u nekim receptima… Ovo divno povrće sadrži više od trećine preporučene dnevne količine vitamina C i veliku koncentraciju beta karotena. Brojna istraživanja potvrdila su da ishrana obogaćena beta karotenom smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i od bolesti koronarnih arterija.

Izvor: Ordinacija.hr

Tagovi: