Mozak na dijeti „jede sam sebe“

by | avgust 5, 2011

Naučnici njujorškog Univerziteta „Ješiva“ otkrili su da moždane ćelije u „doba gladi“, kao što je to slučaj tokom nekih dijeta za mršavljenje, počinju da „jedu same sebe“. Mozak slab unos hranljivih materija shvata kao opasnu situaciju i reaguje kako ne bi došlo do kolapsa organizma.
Mozak ljudi koji drže dijetu, zbog slabog unosa hranljivih materija, posle nekog vremena počinje da „jede sam sebe", otkrili su naučnici Univerziteta „Ješiva" u Njujorku.

Proces kada mozak počinje da „jede samog sebe" naziva se autofagija. Ova pojava nastaje kada moždane ćelije nagrnu na prvu „hranu" na koju naiđu, kako organizam ne bi kolabirao, rezultat je studije. Testovi na miševima pokazali su da ako se onemogući moždanim ćelijama da jedu same sebe, sprečava se osećaj gladi, koji je reakcija na držanje dijete.
Testirani miševi nakon dužeg perioda gladovanja uspešno su smršali. Stručnjaci smatraju da je ovo otkriće veoma važno i da bi se njime moglo doprineti stvaranju novih režima ishrane u cilju mršavljenja.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: