U borbi protiv nesanice pomažu banane, ananas i toplo mleko

by | avgust 13, 2014

Istraživanja pokazuju kako je odraslima potrebno od 7,5 do devet sati sna, no pritom je važno obratiti pažnju na to koliko vremena odspavate odjednom. Probleme sa spavanjem mogu izazvati različiti zdravstveni problemi, poremećaj životne rutine ili stres.

couple-sleeping

Lekovi neka vam budu krajnji izbor, poboljšajte spavanje prirodnim načinima i hranom. Masne sireve i začinjenu hranu treba izbegavati.

Članak se nastavlja posle reklama

Vežbanje

Za dobar san potrebno je vežbati barem 20 minuta četiri puta četiri puta nedeljno. Posebno se preporučuje brzo hodanje ili trčanje, ples, plivanje. Vežbanje vas rešava stresa i učvršćuje telo, što su važni preduslovi za dobar san jer vam se produbljuje disanje i ojačava kardiovaskularni sistem.

Opuštanje

Članak se nastavlja posle reklama

Umesto televizije, pre spavanja slušajte muziku, meditirajte ili čitajte literaturu koja vas usrećuje i smiruje.

Kafa i alkohol

Članak se nastavlja posle reklama

Napitke s kofeinom ograničite i pijte u prepodnevnim satima. Alkohol vam neće pomoći u uspavljivanju.

Pazite na vreme

Pokušajte legati i buditi se uvek u isto vreme jer telu odgovara ujednačen ritam. Vodite dnevnik spavanja, uvedite rituale poput kupanja pre sna, idite u krevet ranije, čak i vikendom.

Članak se nastavlja posle reklama

Lekovi

Ako patite od hronične nesanice izazvane drugim zdravstvenim problemima, lekove vam može propisati isključivo vaš doktor. Pre nego što posegnete za sredstvima za smirenje, isprobajte prirodne načine za bolji san i ništa ne uzimajte na svoju ruku.

Članak se nastavlja posle reklama

Intima

Boljem snu pridoneće i seksualni odnosi, odnosno intiman odnos s partnerom. Biće dovoljno i malo maženja, nežnih reči te zagrljaja.

Ishrana

Članak se nastavlja posle reklama

Poslednji dnevni obrok neka vam bude barem pola sata pre odlaska na spavanje. Ananas i banane, toplo mleko i keks, pomoći će boljem snu, a izbegavajte masne sireve, začinjenu hranu koja može izazvati probavne probleme ili povećati nivo šećera u krvi.

Izvor: 24sata. hr, M. G.

Tagovi: