Skandalozno: Izdali priručnik dijeta za devojčice

by | avgust 19, 2011

Priručnik „Maggie Goes On A Diet“, čija prodaja kreće u oktobru, a koji je namenjen šestogodišnjim devojčicama, našao se na meti američkih roditelja i lekara.
Ilustrovana knjiga "Maggie Goes On A Diet" govori o gojaznoj 14-godišnjakinji koja nakon gubitka suvišnih kilograma postaje školska fudbalska zvezda. Na naslovnoj strani se nalazi ilustracija punačke devojčice koja drži roze haljinu i gleda se u ogledalo, u kojem vidi svoj mršavi odraz.

‘Knjiga govori o 14-godišnjakinji koja odluči da ode na dijetu jer je predebela i nesigurna u sebe, a na kraju se pretvori u devojčicu normalnog izgleda koja postaje fudbalska zvezda svoje škole. S vremenom i uz naporan rad Megi (Maggie) postaje sve samosvesnija i sigurnija, te razvija pozitivnu sliku o sebi’, stoji u opisu knjige.

Članak se nastavlja posle reklama

Izdavač "Barnes & Noble" kaže da je knjiga namenjena deci od šest do 12 godina, dok je Amazon preporučuje čak i mlađem uzrastu, deci od četiri do osam godina.

Knjigu je napisao Pol Kramer s Havaja, kao nastavak dve prethodne knjige "Nemojte se bojati piškenja u krevet" i "Louie, jastog mafijaš". Pretpostavlja se da je knjiga napisana s dobrom namerom, kao sredstvo borbe protiv porasta gojaznosti kod dece u Americi. Naime, prošle godine objavljen je podatak da je broj dece starosti do 12 godina koja su hospitalizovana zbog poremećaja u ishrani porastao za čak 119 posto od 1999. do 2006. godine.
Ali, to nije sprečilo besne roditelje da napadnu autora, izdavača i samu knjigu, koju nazivaju sramotnom, te tvrde da će knjiga samo potstaći decu da krenu na dijete, te da ih neće upozoriti na pravi problem.

Članak se nastavlja posle reklama

‘Tako je malo potrebno da deca razviju poremećaj u ishrani, a ovo bi tinejdžerima mogao biti snažan potsicaj. Ako ovu knjigu date svom detetu u ruke, to je ravno zlostavljanju. Neodgovorno je izjednačavati mršavost sa samopouzdanjem", izjavila je jedna majka.
 

Tagovi: