6 namirnica koje „kradu“ energiju

by | septembar 5, 2014

Jeste li se ikad pitali zašto vam energija drastično padne tokom poslepodneva? Možda je krivac za to vaš omiljeni doručak, međuobrok ili ručak. To je zbog toga što neke namirnice kao da kradu energiju, a vi proverite nalazi li se jedna od vaših omiljenih namirnica na ovom spisku lopova.

ženazeva

Banane

Članak se nastavlja posle reklama

Namirnice bogate magnezijumom, kao što su banane ili semenke bundeve mogu vas učiniti umornima. Ovaj mineral u stvari deluje na opuštanje mišića, pa je sjajno pojesti ih pre odlaska u krevet, ali tokom dana se ne preporučuju.

Beli hleb

Ako odaberete ugljene hidrate sa visokim glikemijskim indeksom (kao što su beli hleb ili bela riža) umesto onih sa celim žitaricama (kao što je hleb od celih žitarica ili integralni pirinač), znajte da oni ne sadrže ključne elemente koji uzrokuju osećaj snage i sitosti. Ugljeni hidrati sa visokim glikemijskim indeksom ne sadrže puno vlakana, tako da se brzo razgrađuju i ne pružaju potrebnu energiju.

Članak se nastavlja posle reklama

Crveno meso

Visoki udeo masti u crvenom mesu, kao što su odresci ili hamburger, mogli bi uzrokovati osećaj pospanosti. Potrebno je izuzetno puno energije da se svari crveno meso, tako da se sva energija koju imate troši na to. Umesto crvenog mesa preporučuje se losos.

Članak se nastavlja posle reklama

Trešnje

Istraživanja su pokazala da trešnje i gusti sok od trešanja pomažu pri spavanju budući da sadrže puno melatonina. Trešnje u stvari regulišu san, tako da su u tom pogledu izvrsna pomoć, ali ne čine dobar međuobrok usred dana.

Članak se nastavlja posle reklama

Slatkiši

Konzumiranje deserta s visokim procentom šećera nakon ručka može vas baciti u „komu od hrane“ neverovatno brzo. Šećer prvobitno „diže“, ali u kratkom roku vam se prispava.

Članak se nastavlja posle reklama

Kafa

Iako ovo deluje neverovatno, stručnjaci tvrde da pića bogata kofeinom, kao što su kafa ili čaj, mogu uzrokovati umor. Ovi napici pružaju energiju na brzinu, ali kada njihovo dejstvo prođe, nastupa umor.

Izvor: magazin.hr, M. G.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: