Saveznici u borbi protiv lošeg holesterola
Jezgrasto voće, soja, avokado, maslinovo ulje i ovas pomažu u snižavanju lošeg holesterola više nego što se postiže prostim smanjenjem unosa masti u organizam.
Učesnici kanadskog istraživanja, čija je ishrana bila bogata sastojcima za koje je utvrđeno da smanjuju tzv. „loš" (LDL) holesterol, kao što su orašasti plodovi, soja, avokado, maslinovo ulje, ovas itd, su u znatno većoj meri snizili holesterol nego druga grupa, čija se ishrana bazirala na nižem unosu masti.
Istraživanje je sproveo istraživački centar pri bolnici „Svetog Majkla" i to na četiri lokacije u Kanadi – u Kvebeku, Torontu, Vinipegu i Vankuveru. Učestvovala je 351 osoba s povišenim holesterolom.
Istraživanjem nije bio ograničen unos kalorija.
Grupi koja je u većoj meri konzumirala hranu koja snižava LDL holesterol, savetovano je da koristi maslinovo ulje umesto butera, kao i margarin obogaćen biljnim sterolima (koji delimično blokira apsorbciju holesterola), zatim avokado, ovseno brašno, soju, tofu (sojin sir), mahunarke, sočivo, lešnike, bademe, orahe, pistaće i pekan orahe.
Druga grupa je bila na ishrani sa smanjenim masnoćama i visokim unosom biljnih vlakana i integralnih žitarica.
Posle šest meseci su pripadnici i jedne i druge grupe pomalo oslabili – za između 1,2 i 1,7 kilograma, ali su pripadnici prve u proseku snizili nivo LDL holesterola za 13 odsto, a pripadnici druge grupe za svega tri odsto.
Stručnjaci ocenjuju da je izvesna mana tog istraživanja što su njime uglavnom obuhvaćeni belci umerene telesne težine, s malim rizikom od srčanih bolesti.
Tako ostaje otvoreno pitanje da li bi rezultati bili slični i da su ispitanici bili gojazniji i pod većim rizikom od srčanih oboljenja.