I testenina vam može pomoći da smršate

by | septembar 6, 2014

Pojmovi dijeta i testenina obično isključuju jedan drugog zbog čega ljubitelji testenine, a ima ih mnogo, muku muče odričući se najdražeg jela kako bi smršali. Ali, postoje načini na koji vam ovi popularni ugljeni hidrati mogu postati saveznik u mršavljenju. Omiljene testenine ne morate da se odričete ako pravite ovih pet pravila.

testenina

1. Jedite testeninu u malim količinama
Ako za vreme dijete izbacite hranu koju najviše volite, željećete je još više. I kada napokon ponovno počnete da je jedete, preješćete se. Zato ako obožavate testeninu počastite se povremeno malim količinama, a najbolje će biti da unapred odredite dane kad vam je dozvoljena. U danima kad ne jedete testeninu, pokušajte da napravite špagete od tikvica – ukus bi mogao da vas oduševi.

2. Fokusirajte se na ukus
Manje su šanse da ćete se prejesti ako uživate u svakom zalogaju. Isprobajte nove ukuse, na primer, na malo ulja ispržite čeri paradajz pa ga pomešajte sa maslinovim uljem, belim lukom i svežim bosiljkom i time prelijte testeninu. Isprobajte novu varijantu pestoa ili dodajte sosu omiljenu belančevinu što će malu količinu testenine učiniti prilično zasitom.

3. Jedite testeninu od celog zrna
Nutricionisti preporučuju da barem 40 odsto kalorija dolazi od ugljenih hidrata, ali ne od prerađenih nego onih od celog zrna. Stoga probajte da što češće jedete integralnu, odnosno smeđu testeninu.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Obilno začinite testeninu raznim povrćem
Na malo ulja ispržite pečurke, tikvice, paradajz i masline i dodajte testenini. Za tu svrhu možete ispržiti svakojako povrće, a za umak možete iskoristiti i povrće iz frižidera koje je već izgubilo na svežini.

5. Jedite testeninu kao prilog, a ne kao glavno jelo
Uz veću količinu nemasnih belančevina i svežeg povrća, odnosno salatu, kao prilog poslužite porciju testenine veličine šake začinjenu maslinovim uljem, narendanom korom od limuna i parmezanom.

Izvor: Zadovoljna.hr

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: