Domaći zadaci se lakše pišu uz malo motivacije, zabave i pomoći

by | avgust 26, 2011

Dete ćete najlakše motivisati ako ga u rešavanju domaćih zadataka uključite kao aktivnog učesnika, ali nemojte ga dovoditi u podređen položaj, već mu prepustite inicijativu
Nakon napornog radnog dana verovatno ni vama, baš kao ni vašem detetu, nije lako da se suoči s brojnim zadacima iz različitih predmeta. Uprkos tome pokušajte da svemu pristupite pozitivno te primerom pokažite kako i vi rešavate svoje domaće zadatke.

Dok on ispunjava radnu svesku iz matematike, vi plaćajte račune i odgovarajte na e-mailove, staloženo i bez kašnjenja. Istovremeno raspodelite školske predmete, tako da svaki od roditelja pomaže u onom području koje mu lakše ide.
Dete ćete najlakše motivisati ako ga u rešavanje zadataka uključite kao aktivnog učesnika. Nemojte ga dovoditi u podređen položaj. Prepustite mu inicijativu, a čak i ako pogreši, pohvalite ga za trud. Upitajte ga šta već zna o određenoj temi i na koji način misli da bi mogao da dođe do pravog rešenja. Tako će učenje ići puno brže, dete će sticati samopouzdanje, a i svi će se osećati mnogo bolje.
Zadovoljstvo obavljenim

Ako je dete blizu pravog rešenja, ali ga još nije pronašlo, najbolje je sugerisati mu da pokuša da malo promeni pristup. Podstaknite ga da dođe do kraja.
Na mamu se uvek možeš osloniti
Rešavajući domaće zadatke, vaš odnos s detetom je na prvom mestu. Ako ono nikako ne može samo dođe do potrebnih zaključaka, vi ćete preuzeti inicijativu te mu pomoći.
Ako zapne, i tata neka „uskoči“
Osetite li se tokom zajedničkog pisanja domaćih umornim ili nekompetentnim, sasvim je u redu da zamolite bračnog partnera da uskoči i preuzme odgovornost na sebe.
Učenje može biti itekako zabavno
S vremena na vreme s ostalim roditeljima organizujte zajedničko učenje. Kupite dovoljno grickalica i sokova, tako da sve prođe kao dobra zabava. Tako će učenje za decu biti puno lakše.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: