Prvi dan škole: Pomozite svom prvaku da prođe bez stresa

by | avgust 29, 2011

Strahove koje prvaci osećaju pre početak školske godine, ublažiće maštoviti pozdrav, upoznavanje s vršnjacima te šetnja do škole i pre nego što počne godina
Ako to već dosada niste učinili, nedelja pre početka škole pravo je vreme da počnete da smišljate tzv. specijalni pozdravni ritual sa svojim prvakom. Šaljivi stisak ruke, kratka brojalica ili interna pozdravna šala koju ponavljate svaki dan pre nego što ga ostavite u školi, detetu će pružiti ojećaj prijatnosti i sigurnosti. Takoćete mu dajte do znanja da je u toj situaciji već bio i da ne treba da ga bude i strah, ističu psiholozi.

Većina dece koja tek kreće u školu, objašnjavaju, susreće se s različitim nesigurnostima i strahovima, a pozdravni ritual samo je jedan od načina njihova ublažavanja. Bojazan pred novom okolinom i nepoznatim ljudima ublažiće i razgovor. Pitajte dete šta oseća i o čemu razmišlja, objasnite mu kako će u školi upoznati nove prijatelje te da ćete vi uvek biti tu ako bude ikakvih problema.
Upoznate li ga sa školom nekoliko dana pre početka nastave, osećaće se sigurnije, a ako se sprijatelji unapred i s nekim od novih drugara iz odelenja, odlazak u školu biće puno opušteniji. Uz malo truda i nekoliko trikova prvi dani prilagođavanja proći će sasvim bezbolno za novopečenog školarca.
Najbolje je kratko i slatko opuštanje
Čak i ako je dete vrlo stidljivo, ne odugovlačite rastanak. Jedna je od najčešćih roditeljskih grešaka je predugo opraštanje nakon što dete dovedu u školu. Nasmešite se, zagrlite ga, poljubite i pozdravite, udahnite i okrenite se.
Posvetite mu svoje vreme
Veče pre dopustite mu da sam odabere garderobu za prvi dan škole te zajednički, uz razgovor, smeh i druženje, provedite vreme do odlaska na spavanje.
Sve je lakše uz deo porodičnog doma
Ako je dete i dalje uplašeno, neka u školskoj torbi ponese i omiljenu igračku ili predmet poput medvedića ili lutke. To će mu pomoći da se oseća bolje.

Članak se nastavlja posle reklama

Susret uz obavezno ‘sjajno’
Po dete u školu dođite na vreme. Uz široki osmeh  i veseli pozdravni ritual recite mu koliko ste ponosni na njegov hrabro odrađen prvi školski dan.

 

Tagovi: