Pročitajte: Šta na blogu Džejmija Olivera piše o srpskoj kuhinji
Najpoznatiji britanski kuvar Džejmi Oliver objavio je na svom blogu tekst gostujuće autorke pod nadimkom „Irena Amateur“, koja je pisala o srpskoj kuhinji:
Pre svega, potrebno je spomenuti nekoliko stvari u vezi sa srpskom hranom uopšte. Stanovnici Srbije poštuju svoju tradiciju, i ako ne računamo kafu i pivo, većina njih jede tri obroka dnevno: doručak, ručak i večeru. Večera je najveći obrok, pa ako planirate da uveče odete negde da jedete, pripremite se za naporan posao!
Pre svega, meso je glavni sastojak skoro svih jela: svinjetina, govedina, piletina, teletina… Meni skoro svake kafane u Srbiji sadrži veliki izbor mesa, pa će vam bez pomoći konobara ili nekog srpskog prijatelja, biti dosta teško da se odlučite.
Najbolje je da opišemo svako jelo posebno kako bismo vam olakšali.
Prema onome što jedu za doručak, Srbi su pravi Evropljani: kajganu, tost sa margarinom i pekmezom, kafu. Jedino što jedu drugačije su domaća pavlaka i kobasica.
Ručak je mešavina muslimanskih i slovenskih jela: supa kao predjelo je evropski običaj, dok su suva i začinjena mesna jela nasleđe azijske prošlosti.
Kada već spominjemo supu, potrebno je napomenuti da postoje dve vrste: obična supa (obično je od govedine ili piletine sa rezancima) i čorba – što je supa sa zaprškom.
Glavno jelo ne može se opisati jednostavnom podelom jela po grupama – postoji daleko više kombinacija nego što kuvari u srpskim kafanama mogu i da zamisle! Neka od klasičnih jela su: pljeskavica (meso za hamburger servirano sa lukom i krompirom), ćevapi (mleveno meso na žaru u obliku štapića ili valjaka obično servirano sa lukom i hlebom), đuveč (balkanski ratatuj sa svinjetinom) i Karađorđeva šnicla (pohovani kotlet).
Tradicionalna srpska večera je čuvena po svom nezaboravnom ukusu grilovanog mesa i povrća koja su deo sledećih jela: podvarka sa slaninom, pasulja, mućkalice, pečenja.
Pića takođe treba isprobati jer se domaće alkoholno piće rakija pravi u toliko različitih ukusa, da će turisti svaki dan moći da probaju nešto novo. Niko ne može ostati ravnodušan na ovo piće koja sadrži 45-50 % alkohola.
Pored toga, lokalno pivo je dobar način da se opustite i uživate, posebno tokom leta kada je jako toplo i krv ključa. Marke Lav i Jelen nude veliki izbor jeftinog piva koje se može naći u svim kafićima i prodavnicama.
Ok, ali koji su dobri restorani? Na osnovu mišljenju eksperata, napravili smo listu tri najbolja restorana u kojima možete probati autentična srpska jela.
Na trećem mestu nalazi se restoran “Zlatno burence” u Prizrenskoj 8 u Beogradu. Biće dovoljno 10-18 evra da probate specijalitete ovog restorana: teleći ragu, mešano meso, rakiju. Šta više poželeti za savršen obrok?
Drugo mesto zauzela je kafana “Korčagin”. Ukusna hrana i piće, tradicionalna živa muzika, kao i autentični enterijer koji oslikava doba komunizma*, daje nam za pravo da tvrdimo da je ovo najprijatnija kafana u Beogradu.
I na kraju, Oskar dobija… Restoran ”Dva jelena”! Smešteno u boemskoj ulici Skadarlija, ovo mesto će privući svačiju pažnju zbog žive muzike koja se može čuti u svakom momentu, i primamljivih mirisa koji se šire iz kuhinje restorana. Uz to, enterijer ostavlja utisak da jedete u nekoj seoskoj kućici i da su svi oko vas vaši prijatelji. Koliko je hrana kvalitetna govori podatak da su svi inostrani visoki zvaničnici i predsednici tokom svoje posete večerali baš u ovom restoranu. Od 1867. godine recepti se pažljivo čuvaju za sve goste koji su se sprijateljili sa osobljem “Dva jelena”. Što je najbolje, cene su razumne, što sigurno odgovara i turistima i lokalcima.
Pokušali smo da objasnimo kako ceo sistem funkcioniše, i kako da se sjajno provedete uživajući u ukusnoj srpskoj hrani i piću.
Originalni blog pročitajte OVDE!