VEĆE ŠANSE ZA TRUDNOĆU: Hrana koja povećava plodnost

by | avgust 30, 2011

Mnogim parovima prinova u porodicu je došla neplanirano, ali postoje i oni koji moraju dobro da se pomuče da bi dobili toliko željeno potomstvo. Pozitivne promene u ishrani i životnom stilu mogu da ubrzaju taj proces.

Neke namirnice zaista blagotvorno deluju na polne ćelije, pa ne bi bilo zgoreg uvrstiti ih u ishranu.
Spanać
Ovo lisnato, zeleno povrće sadrži folnu kiselinu koja je neophodna za zdrav razvoj ploda, ali i za produkciju spermatozoida i rad jajnika. Takođe, odličan je izvor gvožđa i vitamina C, koji povećavaju kvalitet sperme, sprečavajući oštećenja genetskog koda.

Članak se nastavlja posle reklama

Žitarice
Kompleksni ugljikohidrati poput zoba, smeđeg pirinča različitih vrsta mahunastog povrća daće vam preko potrebnu energiju za seksualne aktivnosti, a i puni su vitamina B i E koji su neophodni za razvoj ćelija, hormonalnu ravnotežu i zdrava jajašca i spermu.

Med
Med je pun minerala i amino kiselina koje pozitivno utiču na reproduktivni sastav i rad jajnika.

Riba
Ribe poput lososa, sardele ili skuše bogate su Omega-3 masnim kiselinama koje potsiču cirkulaciju te utiču na kvalitet i aktivnost spermatozoida.

Članak se nastavlja posle reklama

Školjke
Školjke sadrže cink koji je zaslužan za proizvodnju zdravih spermatozoida i jajašaca. Cink još nalazimo u grašku, jajima, orasima…
 

Tagovi: