PRIRODNI ANTIDEPRESIV: Probiotički jogurti pomažu u lečenju depresije

by | avgust 31, 2011

Probiotički jogurti su korisni za zdravu probavu, ali sada naučinici tvrde kako mogu da pomognu i u lečenju depresije

U novoj studiji tvrdi se kako bakterija u crevima ima izravan uticaj na mozak miša, pa se vjeruje da je isti slučaj i s ljudskim organizmima, piše Daily Mail.
Ako se pretpostavlja da je ljudski mozak pod istim uticajem, naučnici veruju da to može biti polazna tačka za otkrivanje novih načina lečenja depresije. Probavne smetnje uvek su bile povezane s psihičkim poremećajima uzorkovanim stresom.

Članak se nastavlja posle reklama

Dok su eksperimentisali na miševima, naučnici su im davali hranu koja sadrži Lactobacillus rhamnosus JB-1 (vrstu koja živi u našem probavnom sastavu). Miševi hranjeni ovim pokazivali su manje znakova stresa, teskobe i depresije za razliku od miševa čija hrana nije imala bakteriju.

Neurolog Džan Krajan koji je u Irskoj vodio istraživanje izjavio je kako ta bakterija u probavom sistemu daje širok spektar efekata na hemijske reakcije u mozgu i ponašanje osobe.

‘Ovo otvara koncepte u kojima možemo da razvijemo terapije koje leče psihičke poremećaje ciljajući na probavni trakt. Što konačno znači da biste mogli uzeti jogurt s probiotikom umesto antidepresiva.’

Članak se nastavlja posle reklama

Ali, ističe kako osobe koje pate od depresije ne bi trebale da kupuju prvi jogurt u svojoj prodavnici jer učinak zavisi od vrste probiotika koji je uključen u hranu.
 

Tagovi: