Sočna piletina
Potrebni sastojci:
800 g pilećeg belog mesa
8 dl mleka
3 glavice crnog luka
2 dl neutralne pavlake
60 g parmezana
100 g kačkavalja
500 g šargarepe
0,5 dl ulja
mešavina začina, biber
Priprema:
1. Pileće belo meso iseći na krupnije komade, začiniti po ukusu i propržiti na vrelom ulju sa svih strana kako bi porumenelo.
2. U veću šerpu sipati polovinu mleka, dodati oceđenu piletinu i kuvati na umerenoj temperaturi.
3. Crni luk očistiti i iseći na kockice, te propržiti na vrelom ulju. Ocediti ga od suvišne masnoće i dodati u posudu sa mlekom. Dinstati na umerenoj temperaturi uz postepeno dolivanje preostalog mleka dok piletina ne omekša, a tečnost napola ne uvri.
4. Potom dodati neutralnu pavlaku i kuvati još 5 min.
5. U toplu piletinu dodati kačkavalj i polako promešati.
6. Pripremljenu piletinu presuti u vatrostalnu činiju, posuti parmezanom i zapeći u zagrejanoj rerni na 200 ºC.
7. Kao prilog servirati barenu
šargarepu.