Šta morate da znate ako pijete antibiotike
Uzimanje antibiotika često kao nuspojave prate različite gastrointestinalne (stomačne) tegobe, kao što su bolovi u stomaku, zatvor ili proliv, a ponekad i mučnina i povraćanje – upozoravaju stručnjaci i savetuju da se to može izbeći uzimanjem proizvoda s dobrim bakterijama (probiotici).
Dobre bakterije mlečne kiseline pozitivno utiču na imunitet, probavu i opšte zdravlje osobe, a kontrolišu i broj štetnih bakterija i tako čuvaju zdravlje pacijenta.
Interes za probioticima propraćen je brojnim ispitivanjima koja su pokazala njihov pozitivan efekat na zdravlje, a sve se više govori o njihovom pozitivnom delovanju na organizam tokom terapije antibioticima, jer su korisni za uspostavljanje narušene ravnoteže crevne mikroflore.
Da bi bili delotvorniji, korisno ih je uzeti jednom dnevno, s razmakom od najmanje tri sata i to posle antibiotika.
Dva su sastojka koja uz probiotik posebno pomažu narušenoj ravnoteži crevne flore, a to su cink i apigenin – cink dokazano smanjuje težinu i trajanje dijareje i dodatno jača imunitet, a oporavak posle dijareje čini bržim za čak 15 odsto.
Takođe, cink poboljšava apsorpciju vode i elektrolita i na taj način sprečava mogućnost dehidracije, a istovremeno pomaže pri regeneraciji epitela creva i obnavljanje njegove funkcije.
Studije su pokazale da uzimanje kombinacije cinka i probiotika smanjuje rizik od bolesti probavnog sistema, smanjuje upalu i vraća ravnotežu u probavni sistem.
Sve se više istražuje i apigenin, posebna vrsta flavonoida koja ima povoljno delovanje na ćelije probavnog sistema, jer deluje protivupalno i spazmolitski, čime pomaže kod probavnih tegoba poput nadutosti i grčeva u crevima, što može da bude korisno kod sindroma iritirajućih creva i različitih upalnih crevnih bolesti.
Izvor: Tanjug