Savetovalište za odvikavanje od pušenja obeležilo 20 godina rada

by | septembar 16, 2011

Institut za plućne bolesti i tuberkulozu / Klinika za pulmologiju, Kliničkog Centra Srbije, obeležio 20 godina rada Savetovališta za odvikavanje od pušenja. Ovim povodom održan je stručni skup 15. septembra, u Rektoratu Beogradskog univerziteta. Na stručnom skupu su aktivno učestvovali i pacijenti koji su bili na odvikavanju. Povodom obeležavanja jubileja, napisana je Monografija o razvojnom putu Savetovališta.

Savetovalište u Kliničkom Centru Srbije je prvo Savetovalište u Srbiji koje je primenilo individualni pristup u odvikavanju od pušenja. Savetovalište je počelo sa radom maja meseca, 1991. godine. Stručni tim Savetovališta uvodio je nove metode i tehnike rada, savremenu opremu, usavršavao i razvijao odvikavanje od pušenja kroz stručno usavršavanje u zemlji i inostranstvu i sopstvenim iskustvom u radu sa pušačima. Rad ovog Savetovališta služi kao uzor za edukaciju i otvaranje savetovališta u drugim zdravstvenim ustanovama.
Dr sc med Ika Pešić, šef Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja, izjavila je: „ U početku je bio mali odziv pušača, da bi se iz godine u godinu povećavalo interesovanje pušača i upućivanje pacijenata od strane njihovih lekara. Tako je u Savetovalištu pružena usluga odvikavanja od pušenja oko 3.500 pacijenata – pušača. Izvršeno je preko 14.000 pregleda pulmologa i preko 800 pregleda drugih specijalista. Među pacijentima je bilo preko 50% već obolelih od respiratornih i kardiovaskularnih oboljenja. Kliničkim pregledima povodom odvikavanja od pušenja, među pušačima koji nisu imali oboljenja, kod 15 pušača je otkriven rak pluća, kod petorice rak grla i kod 33 hronična opstruktivna bolest pluća, a da pušači nisu imali niti prepoznali tegobe.”
Uspešnost u odvikavanju je iz godine u godinu rasla, tako da je u prvim godinama bila od 20 – 30%, da bi danas porasla do 60%.
 

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: