Kupole od griza

by| oktobar 10, 2011

Potrebni sastojci:Kupole od griza

 

Za beli fil:
4 dl mleka
2 kašike šećera
1 kašičica ruma
3 kašike griza
3 kašike kokosovog brašna

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

Za tamni fil:
4 dl mleka
2 kašike šećera
100 g čokolade za kuvanje
3 kašike griza
1 kašičica ruma
2 dl slatke pavlake

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema:

 

Članak se nastavlja posle reklama

Beli fil:
1. U manjoj šerpi sjediniti mleko, šećer i rum, pa kuvati dok ne proključa.
2. Zatim postepeno dodavati griz i mešati dok se ne zgusne.
3. U još topao griz dodati kokosovo brašno i polako promešati.

Tamni fil:
1. U manjoj šerpi sjediniti mleko, šećer i rum, te kuvati dok ne proključa.
2. Zatim nakratko skloniti sa ringle, dodati izlomljenu čokoladu za kuvanje i mešati dok se ne otopi.
3. Kada se čokolada otopi, vratiti na ringlu i postepeno dodavati griz mešajući dok se ne zgusne.

Finalni postupak:
1. Odgovarajuće kalupe za desert preliti hladnom vodom i ocediti.
2. Potom sipati beli fil i sačekati da se stegne. Preko njega naneti tamni fil.
3. Kada se oba fila stegnu, kalupe izvrnuti naopačke na tacnu za služenje kako bi desert ispao (tamni fil treba da bude dole a svetli gore).
4.    Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i dekorisati kupole od griza.
 

Tagovi: