Sve moći bundeve: Kako ih pravilno iskoristiti
Kako je trenutno sezona bundeve, trebalo bi da je maksimalno iskoristite u vašoj ishrani, a ne samo da posluži kao dekoracija za Noć veštica.
Pored toga što je veoma hranljiva i sadrži pregršt vitamina, vašem džepu će takođe prijati. Bundeva ima malo kalorija, a bogata je vlaknima, A, C, E vitaminima, mineralima i antioksidansima. I razmislite dobro pre nego što bacite seme, jer je ono izvor vlakana, proteina, magnezijuma i mononezasićenih masti.
Nedavna istraživana su otkrila neverovatne zdravstvene moći ove jesenje namirnice, ali bitno je na koji način koristiti bundevu kako se ne bi izgubile sve korisne supstance. Mafini ili kafa sa aromom bundeve neće učiniti ništa veliko koliko čorba od bundeve ili neko konkretno jelo.
U studiji sprovedenoj 2011. godine, kod ljudi koji su konzumirali bundevu uočeno je manje glavobolja, bolova u zglobovima, navale valunge (nagli udar toplote kao propratni simptom menopauze).
Gubitak kose
Tokom jednog istraživanja, proćelavi muškarci su unosili 400 mg ulja bundevinog semena, a 24 nedelja kasnije imali su 40 odsto više kose nego na početku eksperimenta.
Rak dojki
Žene koje redovno grickaju bundevino ili suncokretovo seme imaju znatno manji rizik od dobijanja raka dojki.
Reguliše nivo šećera u krvi
Kada vam se javi želja za čokoladicom, uzmite bundevu. Naučnici su došli do saznanja da ova namirnica pomaže ljudima koji imaju dijabetes tip 2.
Bundevu možete pripremiti na različite načine. Pravljenjem čorbe, jednostavnim sečenjem na kriške sa malo maslinovog ulja i morskom soli, punjenje da li krompirom, mesom, rižom, izbor je vaš. Semenke sačuvajte, osušite ih dobro i propržite u tiganju na malo maslinovog ulja i posolite po želji.
Iskoristite sve čari bundeve i priuštite vašem organizmu jedno zdravstveno osveženje!
Autor: Life Content, M.G.