Značajno mesto u ishrani: U ribi je spas
Nakon analize rezultata više studija, međunarodni tim stručnjaka još jednom je skrenuo pažnju javnosti na značajno mesto koje riba treba da ima u ljudskoj ishrani. Omega-3 masne kiseline, kao i druge korisne materije štite od moždanog udara, regulišu pritisak i nivo masnoća u krvi.
Ljudi koji jedu ribu više puta u toku nedelje smanjuju rizik oboljevanja od moždanog udara u odnosu na one koji manje jedu ribu ili je uopšte ne jedu.
Omega-3 masne kiseline koje sadrži riba smanjuju rizik od moždanog udara, imaju pozitivan uticaj na krvni pritisak i utiču na regulaciju povišenog holesterola i triglicerida u krvi, prenosi Rojters.
Analize, koje su naučnici obavili, bazirane su na 15 studija koje su sprovedene u SAD, Evropi, Japanu i Kini.
U svakoj od studija osobe su ispitivane koliko često jedu ribu, a zatim je praćeno njihovo zdravlje u periodu od četiri do 30 godina, kako bi naučnici otkrili ko je od ispitanika dobio moždani udar, a ko ne.
Analiza je rađena na oko 400.000 ljudi, starosti od 30 do 103 godine.
„Mislim da riba snabdeva ljudski organizam hranljivim materijama, posebno omega-3 masnim kiselinama, što objašnjava manje šanse da se oboli od moždanog udara", objasnio je Dariuš Mocafarian epidemiolog sa Harvardove škole javnog zdravlja.
Mocafarian je istakao da riba sadrži i vitamin D, selen i određene tipove proteina koji takođe doprinose smanjenju rizika od moždanog udara.
Učesnici studija koji su jeli najviše ribe izloženi su predispoziciji da obole od moždanog udara čak 12 odsto manje u odnosu na one u čijoj je ishrana riba bila najmanje zastupljena.
Losos i haringa najbogatije su omega-3 masnim kiselinama, a Američka zdravstvena asocijacija preporučuje da se ove vrste riba jedu bar jednom nedeljno.