Značajno mesto u ishrani: U ribi je spas

by | septembar 29, 2011

Nakon analize rezultata više studija, međunarodni tim stručnjaka još jednom je skrenuo pažnju javnosti na značajno mesto koje riba treba da ima u ljudskoj ishrani. Omega-3 masne kiseline, kao i druge korisne materije štite od moždanog udara, regulišu pritisak i nivo masnoća u krvi.
Ljudi koji jedu ribu više puta u toku nedelje smanjuju rizik oboljevanja od moždanog udara u odnosu na one koji manje jedu ribu ili je uopšte ne jedu.

Omega-3 masne kiseline koje sadrži riba smanjuju rizik od moždanog udara, imaju pozitivan uticaj na krvni pritisak i utiču na regulaciju povišenog holesterola i triglicerida u krvi, prenosi Rojters.
Analize, koje su naučnici obavili, bazirane su na 15 studija koje su sprovedene u SAD, Evropi, Japanu i Kini.
U svakoj od studija osobe su ispitivane koliko često jedu ribu, a zatim je praćeno njihovo zdravlje u periodu od četiri do 30 godina, kako bi naučnici otkrili ko je od ispitanika dobio moždani udar, a ko ne.

Analiza je rađena na oko 400.000 ljudi, starosti od 30 do 103 godine.
„Mislim da riba snabdeva ljudski organizam hranljivim materijama, posebno omega-3 masnim kiselinama, što objašnjava manje šanse da se oboli od moždanog udara", objasnio je Dariuš Mocafarian epidemiolog sa Harvardove škole javnog zdravlja.
Mocafarian je istakao da riba sadrži i vitamin D, selen i određene tipove proteina koji takođe doprinose smanjenju rizika od moždanog udara.

Članak se nastavlja posle reklama

Učesnici studija koji su jeli najviše ribe izloženi su predispoziciji da obole od moždanog udara čak 12 odsto manje u odnosu na one u čijoj je ishrana riba bila najmanje zastupljena.
Losos i haringa najbogatije su omega-3 masnim kiselinama, a Američka zdravstvena asocijacija preporučuje da se ove vrste riba jedu bar jednom nedeljno.
 

Tagovi: