Imate problem sa suvom kožom? Rešite ga pomoću prirodnih recepata

by | novembar 7, 2014

Zima je pred vratima, a to znači vetar, niske temperature i zimsku odeću. Svi ti uslovi mogu da intenziviraju suvoću kože. Takođe, zimi se češće javlja neugodan osećaj zategnute kože pa joj je zbog toga potrebno posvetiti posebnu pažnju.

suva koža

Nisu vam potrebni skupi kozmetički preparati za suvu kožu, već lek možete pronaći i u svojoj kuhinji.

Članak se nastavlja posle reklama

1. Soda bikarbona

Soda bikarbona je na vrhu najefektnijih kućnih lekova za tretiranje suve kože koja svrbi. Ako osećate zategnutost i svrab kože, pripremite toplu kupku u koju ćete dodati jednu šoljicu sode bikarbone. Nemojte biti u kadi duže od 30 minuta, nakon što završite s kupanjem nežno se obrišite mekanim peškirom ili jednostavno ostavite da se koža sama osuši. Za tretiranje jako suve kože, napravite smesu od vode i soda bikarbone i nanesite na oštećena područja te isperite nakon nekoliko minuta.

2. Zob

Članak se nastavlja posle reklama

Osim što je savršen odabir za doručak, zob je i vrlo efektan sastojak u nezi kože. Bogat je izvor vitamina E, antioksidanasa i antiupalnih materija koje ublažavaju suvoću i iritaciju kože. Šoljicu mlevene zobi možete dodati u toplu kupku ili napraviti smesu s vodom i naneti na oštećena područja te isprati nakon nekoliko minuta. To će nahraniti kožu i ublažiti iritacije.

3. Aloe vera

Pozitivni učinci aloe vere u nezi kože nadaleko su poznati. Naime, aloe vera sadrži antiupalna i antifungalna svojstva koja umiruju, neguju i hidriraju kožu te podstiču njenu regeneraciju. U tretiranju suve kože dobar je gel aloe vere koji se dobija iz lišća te čudotvorne biljke. Gel se nanosi na oštećena područja kože pa se ostavi da deluje 10-15 minuta, a potom se ispere mlakom vodom. Postupak se može ponavljati dva puta dnevno.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Kokosovo ulje

Osim u kuhinji, korišćenje kokosovog ulja postaje sve popularnije i u nezi kože i kose. S obzirom na to da sadrži masne kiseline, savršeno je za vraćanje vlage koži. Najbolje ga je koristiti nakon kupanja ili tuširanja jer ga tada koža može mnogo bolje apsorbuje.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Mleko

Baš kao i aloe vera, i mleko sadrži antiupalna svojstva koja umiruju nadraženu i suvu kožu. Osim toga, mlečne kiseline odstranjuju mrtve ćelije kože te joj pomažu da zadrži vlagu. Namočite peškir u hladno mleko i stavite ga na područje gde vam je koža suva te ostavite da odstoji 5-7 minuta i potom isperite mlakom vodom. Ponavljajte tretman svaki drugi dan.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Med

Med je jedan od najboljih prirodnih hidratanata za lečenje suve kože koja svrbi. Bogat je antioksidansima, vitaminima i mineralima te sadrži antimikrobna svojstva i ima sposobnost zadržavanja vlage u koži. Ako se borite sa suvom kožom koja svrbi, utrljajte med na oštećena područja 10-15 minuta pre tuširanja. Takođe, med možete pomešati i s maslinovim uljem i otopljenim pčelinjim voskom. Smesa se nanosi na oštećena područja kože pre tuširanja. Oba tretmana se mogu praktikovati svaki ili svaki drugi dan.

7. Avokado

Članak se nastavlja posle reklama

Kao i mnogi drugi prirodni lekovi za suvu kožu, avokado je takođe bogat hranljivim materijama poput minerala, vitamina, masnih kiselina i antioksidanasa koji pomažu suvoj koži da povrati vlagu. Zgnječite avokado i smesu nanesite na suva područja kože te ostavite da deluje 10-15 minuta. Nakon toga isperite hladnom vodom. Ponavljajte postupak jednom dnevnom.

Izvor: magazin.hr
M.G.

Tagovi: