Pravilna nega: Pripremite kožu za zimu

by | novembar 11, 2014

S dolaskom niskih temperatura koža je na udaru hladnoće, suvog vazduha u zatvorenim prostorima, hladnog vetra i slično. Svi navedeni klimatski uslovi na njoj ostavljaju trag. Preduhitrite neugodne nuspojave pravilnom negom i upotrebom odgovarajućih proizvoda.

koža zima

Kao što ste morali da pripremite kožu za leto, tako morate i za hladnije dane i zimu. Nagle promene vremena i temperatura predstavljaju veliki stres za kožu. U zaštiti kože mogu vam pomoći kreme, mleka i ulja koja će zadržati vlagu i podariti joj toliko potrebne hranljive sastojke. Ipak, jedan od najvažnijih faktora je ishrana.

Članak se nastavlja posle reklama

Ona mora biti bogata mineralima, vitaminima i esencijalnim materijama koje osiguravaju nesmetan metabolizam kože, ali i podižu imunitet kože i celog organizma. Preporučuje se konzumacija svežeg voća i povrća bogatog gvožđem i vitaminom C, kao i orašasti plodovi poput lešnika, badema i semenki bundeve koji su odličan izvor vitamina E i B i nezasićenih masnih kiselina.

Kako biste izbegli preterano isušivanje kože tela, izbegavajte prevruće kupke, jer vruća voda brzo rastapa zaštitni sloj kože kojem je prirodni zadatak kožu održavati gipkom i vlažnom. Sapune zamenite nežnim uljanim emulzijama, a nakon svakog tuširanja na telo obavezno nanesite mleko, losion ili ulje. Najtemeljniju zaštitu zaslužuje koža lica koja je najviše izložena hladnoći. Pošto se tipovi kože međusobno razlikuju, potrebno je i kozmetiku prilagoditi pojedinom tipu. Na primer, osobe s masnom i mešovitom kožom moraju redovno koristiti pilinge i hidratantne kreme kako im se ne bi dodatno začepile pore i dovele do upalnih bubuljica, a s druge strane do pojačanog perutanja površinskog sloja kože.

Tokom hladnijih meseci potrebno je dodatnu pažnju usmeriti i na negu usana i ruku. Usne se mogu negovati različitim balzamima kako se ne bi isušile, dok je na ruke potrebno nanositi masnije kreme i nositi rukavice.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: poslovni.hr
M.G.

Tagovi: