Hrana koja uništava imunitet

by | novembar 15, 2014

Sezonske prehlade, viroze i grip česta su pojava u jesenjim mesecima zbog povećane količine virusa i bakterija u vazduhu. Ipak, njima smo skloniji i zbog oslabljenog imuniteta. Evo koje tipove hrane bi trebalo da izbegavate ako želite da se zaštitite od kašljanja, kijanja i drugih neprijatnih posledica.

imunitet

1. Šećer

Nutricionisti preporučuju smanjen unos šećera u svim godišnjim dobima jer ova namirnica ima nula procenata hranljivih materija. Ona povećava nivo šećera u krvi i smanjuje mogućnost organizma da se bori protiv bakterija i virusa.

Izbjegavajte industrijski prerađenu hranu s većim postokom rafinisanog šećera poput slatkiša i gaziranih napitaka. Umesto toga, preporučuje se uzimanje namirnica koji će stabilizovati nivo šećera u organizmu poput smeđe riže, leblebija i sočiva, te tako ojačati imunitet.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Prosti ugljeni hidrati

Šećer se krije i u prostim ugljenim hidratima poput kornfleksa i belog hleba, koji mnogi biraju kao glavnu namirnicu za doručak. Konzumacija ovakvih namirnica u telu se brzo pretvara u glukozu, i tako stvara iste probleme kao i beli šećer.

Birajte celovite žitarice poput zobi i ječma, po mogućnosti u kombinaciji s organskim mlekom, komadićima banana i malo cimeta.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Masna i pržena hrana

Mnogo je razloga za izbegavanje hrane prepune zasićenih masnih kiselina poput prženog mesa i krompirića. Redovna konzumacija ovako pripremljene hrane povećava krvni pritisak i rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i slabi imunitet.

Članak se nastavlja posle reklama

Nutricionisti napominju da je odabir hrane ključan za otpornost organizma na bolesti i druge uticaje spoljne sredine. Stoga savetuju umerenost, te povremenu zamenu crvenog mesa za zdravije proteine poput mahunarki.

4. Alkohol

Ne morate se odricati povremene čaše crnog vina, ali bi svakako trebalo da pripazite na količinu alkohola koju unosite u organizam. Neki će reći da alkohol greje organizam te se zato nameće kao logično rešenje u hladnim danima.

No, brojne studije su pokazale da preterano uživanje u alkoholu slabi imunitet i tako pojedinca izlaže raznih sezonskim bolestima. Jedno piće vam neće naškoditi, ali tri čaše će vas defnitivno izložiti bolestima.

5. Mlečni proizvodi

Članak se nastavlja posle reklama

I mlečni proizvodi su skriveni izvori šećera, pa se preporučuje njihovo umereno konzumiranje u hladnim mesecima. Američki naučnici iz klinike Mayo povezali su ispijanje mleka i jogurta, te konzumaciju sira s problemima u respiratornom sistemu.

Tačnije, lekari su otkrili da kravlje mleko može da zadrži sekret (šlajm) u plućima i grlu i tako uspori oporavak. Pijte zdravije alternative, poput pirinčanog mleka.

Izvor: zadovoljna.hr
M.K.

Tagovi: