Kako se rešiti migrene?

by | oktobar 11, 2011

Ako redovno trčite, vozite bicikl ili izvodite neku drugu aerobnu vežbu za telo mogli biste na taj način da sprečite pojavu migrene, objavljeno je u stručnom časopisu "Cephalalgia"

Na sprečavanje pojave migrene vežba tela imala je slično dejstvo kao i relaksaciona terapija ili primena antiepileptika, dodali su naučnici sa Instituta u Geteborgu.

Članak se nastavlja posle reklama

Vrlo dobrom merom prevencije se pokazala vežba koja je uključivala npr. vožnju biciklom tri puta nedeljno po 40 minuta. Aerobna vežba je u proseku smanjivala učestalost migrena za 75%.
U sklopu novog istraživanje učestvovala je  91 žena starosti od 18 do 65 godina. Svim anketiranim migrena je dijagnostikovana od strane neurologa, a glavobolje su ih pogađale dva do osam puta mesečno.
Ranija istraživanja su pokazala da se različite vrste glavobolja mogu ublažiti ili ukloniti i uz pomoć sledećih metoda:

1. Izbegavajte amine i nitrate iz čokolade, jakih sireva, jetri, kobasica i salama.
2. Uzimajte omega 3-masne kiseline iz ribljeg ulja
3. Uživajte u toploj kupki za noge (Topla voda može uticati da se krv bolje distribuira po telu, umesto samo na jednom mestu)
4. Đumbir (U đumbiru se nalazi tromboksan A2, koji sprečava ispuštanje supstanci koje šire krvne sudove.)
5. Olovka u zube (Kad ste pod stresom podsvesno stežete vilicu. Problem se može jednostavno rešiti ako na kratko stavite olovku među zube, ali nemojte je zagristi. Automatski dolazi do opuštanja mišića, što može sprečiti bol.)
6. Ispravite se (Loše držanje napinje mišiće i pritska živce koji izazivaju glavobolju.)
7. Pazite na unos kofeina (Ako svaki dan unosite previše kofeina pogoršaćete glavobolje.)
8. Unosite magnezijum
 

Tagovi: