Oprez: Hrana zbog koje izgledamo starije

by | novembar 24, 2014

Ako vam se ujutro, kada se pogledate u ogledalo, čini da ste ostareli, krivac je možda hrana koju jedete.

hrana starije

Postoji razlog zašto imate osećaj da vam je koža drugačija nakon serije izlazaka. Ono što jedete i pijete ima uticaj na vas. Niko ne ostari preko noći, ali hronično loša ishrana ubrzaće proces starenja kože i zuba.

Slatko

Previše šećera može pokrenuti proces koji se zove glikozilacija. Sav višak šećera koji naše ćelije ne mogu preraditi završava kombinovan s proteinima, što stvara glikolizacijske spojeve koji štete kolagenu koji našu kožu čini čvrstom i mladalačkom. S druge strane, nije nikakva tajna da šećer nije dobar za osmeh jer se lepi za zube i potpomaže stvaranje bakterija, truljenje i promenu boje. Pametno je uvek posle slatkoga malo promućkati vodu u ustima.

Članak se nastavlja posle reklama

Alkohol

Zdrava jetra daje i zdravu kožu. Sve otrove koji bi mogli napasti kožu jetra izbacuje iz tela. Ali ako se otrovi počnu nakupljati, koža postaje dobar pokazatelj nizom simptoma – od bubuljica do bora i žućkaste boje. Alkohol takođe dehidrira i nije dobar za spavanje, što takođe ubrzava starenje.

Poseban problem je belo vino jer šteti i zubima. Belo vino svojom kiselošću napada zubnu gleđ. Nakon ispijanja bilo kojeg kiselog pića, isperite usta vodom, a oko sat vremena kasnije operite zube.

Članak se nastavlja posle reklama

Jako ispečeno meso

Prepečeno meso može sadržavati ugljovodonike koji podstiču upale, a upale uništavaju kolagen u koži. Nemojte jesti prepečene delove mesa i čistite roštilj nakon upotrebe.

Članak se nastavlja posle reklama

Slana hrana

Možda ne preterujete sa solju, ali to ne garantuje da ne jedete slanu hranu. Mnogo konzervirane hrane ostaje očuvano zahvaljujući soli zbog koje možete dobiti nadut izgled. Kreme koje sadrže kofein dobre su za posledice natečenosti od soli.

Mesne prerađevine i crveno meso

Viršle, kobasice – sve je to meso koje u sebi ima sulfite i ostale prezervative koji podstiču upalu kože. Takva hrana takođe ima i so, a prerađevine crvenog mesa povezane su sa srčanim problemima. Piletina i ćuretina ne izazivaju te probleme. Crveno meso takođe stvara slobodne radikale koji kradu elektrone iz zdravih ćelija i tako im nanose štetu. Vitamin C pomaže, ali najpametnije je držati se ishrane u kojoj ne preterujete ni sa čim.

Ljuta hrana

Ljuta hrana loša je za kožu. Posebno su osetljive žene tokom menopauze. Preterivanje s ljutom hranom može dovesti do izrazito vidljivih kapilara, natečenosti i stalnog crvenila.

Članak se nastavlja posle reklama

Energetska pića

Gazirani energetski napici najgori su za zube – od njih strada zubna gleđ. Zbog njihove kiselosti, najpametnije je piti energetska pića kroz slamčicu kako bi imala što manje dodira sa zubima.

Limunada

Svaki limun ima negativan učinak na naše zube. Kad se limunadi doda šećer, to piće postaje uistinu loše za naš osmeh, jer ta kombinacija prvo oštećuje gleđ, a onda još stvara naslage koje pospešuju stvaranje bakterija. Slamka je vaš najbolji prijatelj ako volite limunadu.

Kafa i bilo šta s kofeinom

Kafa je loša za zube jer stvara mikroskopske rupice na površini gleđi (kao i druga kisela pića), ali s obzirom na sve prednosti koje taj napitak nosi, ne morate ga se odreći. Jednostavno popijte čašu vode posle kafe. Voda neutralizuje kiselost i ispira loše materije. Žvaka bez šećera takođe pomaže jer podstiče stvaranje pljuvačke koja remineralizuje zube. Druga negativna strana kafe je to što deluje kao diuretik – pomaže pri izbacivanju tečnosti iz tela pa vas tako dehidrira, što ima loš uticaj na kožu. Tu će vam koristiti krema za lice i telo.

Članak se nastavlja posle reklama

Nezasićene masti

Hrana puna nezasićenih masti povećava šansu za srčane tegobe, ali nije dobra ni za kožu, jer podstiče upale i smanjuje otpornost na UV zračenje koje je najveći razlog starenja.

Crni čaj

Zbog velike količine tanina, crn čaj ostavlja mrlje na zubima koje postaju vidljive ako preterujete s ispijanjem tog pića. Mleko može pomći jer uklanja takve mrlje. Drugim rečima, pijte crni čaj s mlekom. Takođe, preskočite čaj s limunom ako možete zbog njegove kiselosti.

Izvor: tportal.hr
M.G.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: