Sitnice zbog kojih vam kolači ne uspevaju
Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime, često se događa da iako besprekorno pratite recept, nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući, nego potpuna katastrofa.
Otkrivamo vam najčešće greške zbog kojih vam kolači ne uspevaju.
1. Umesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto
Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, ali njihova struktura i tekstura je različita kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reaguje i proizvodi ugljen-dioksid kada je pomešana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mleka ili sirćeta. Prašak za pecivo proizvodi ugljen-dioksid kada se pomeša s vodom.
2. Izbegavanje prosejavanja suvih sastojaka
U brojnim receptima naznačeno je kako suve sastojke treba prosejati pre dodavanja u smesu, ali brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer prosejavanjem brašna uklanjamo moguće grudvice u testu, dok prosejavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.
3. Otvarate vrata rerne za vreme pečenja
Otvaranjem vrata rerne dolazi do puštanja toplote napolje koja uzrokuje propast kolača. To se događa jer smesa u sredini ostaje sveža i potrebno joj je tačno naznačeno vreme da se cela pretvori u željenu teksturu, a puštanjem topline dolazi do ispuštanja toplog vazduha iz smese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i keksove bez brašna.
4. Predugo mešate testo
Presnažno promešano testo stvoriće mehuriće vazduha koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje dok druge sastojke treba umešati ručno.
5. Zaboravljate da protresete kalup s testom
Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savet da testo nakon što ga izlijete u kalup protresete što brojni izbegavaju, a za posledicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savet je vredan jer treskanjem testa, posebno onog koje je debelo i lepljivo, isterujete mehuriće vazduha što sprečava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.
6. Belanca naglo dodajte u smesu miksanjem
Greška koju brojni rade u nastojanju da što pre završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih belanaca u smesu. Naime na ovaj način belanca postaju vodenasti, gube penastu strukturu zbog čega testo nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i sveže. Belanca treba u smesu dodavati kašikom malo po malo na samom početku i potom nežno umešati ostatak.
7. Predugo ostavljate žumanca i šećer bez mešanja
Brojni recepti, posebno za torte, započinju prvim korakom miksanja žumanaca sa šećerom. Šećer se veže na žumance i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se onda vežu u homogenu smesu.
Izvor: zadovoljna.hr, M.G.