Začini koji podstiču bolje pamćenje
Užurbani način života, stres i godine nepovoljno utiču na pamćenje, ali doskočiti im možete većim unosom začina. Oni su bogati antioksidansima koji poboljšavaju rad moždanih vijuga, a prednost im je što su jeftini i možete ih dodati u svako jelo.
Kurkuma
Ovaj začin je ključan saveznik zdravih moždanih ćelija koji pomaže u njihovoj obnovi. Antioksidansi u kurkumi stimulišu matične ćelije mozga nazvane NSCs koje se kasnije pretvaraju u neurone, te imaju važnu ulogu u oporavku mozga nakon bolesti ili moždanog udara.
Cimet
Osim što povećava dotok kiseonika u mozak, cimet smanjuje nivo šećera u krvi. Ovaj začin je bogat vitaminom B koji poboljšava rad moždanih ćelija. Studije su pokazale da su ljudi koji su mirisali cimet pokazali bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja i brzine mentalnih reakcija.
Bosiljak
On otklanja mentalni umor, poboljšava koncentraciju i pamćenje, briše negativne posledice stresa. Time se smanjuje rizik od slabljenja imuniteta, a samim tim i od kognitivnih problema.
Žalfija
Ovaj začin slično kao i cimet poboljšava pamćenje i koncentraciju, posebno kod starijih ljudi. Žalfija sprečava nestajanje acetilkolina, supstance koja se vezuje uz pamćenje i pažnju.
Đumbir
On drastično smanjuje upalne procese u organizmu koji mogu smanjiti sposobnost mozga da obradi informacije. Ovaj začin poboljšava moždane funkcije i usporava staranje. Tajlandska studija na ženama u dobi od 50 do 60 godina koje su redovno uzimale đumbir tokom šest meseci potvrdila je da su se njihove kognitivne funkcije i pamćenje izrazito poboljšale.
Izvor: 24sata.hr
M.G.