Voće za zdrav i dug život
Svako voće je zdravo za ljudski organizam na određeni način.
Uvođenjem voća u svakodnevnu ishranu možete čak i da izlečiti određene bolesti. Pročitajte koje to voće treba da jedete što češće kako bi bili zdravi i dugovečni.
Smokve
Smokve su zdrave bez obzira da li ih konzumirate sveže ili sušene. Sadrže mnogo vitamina C, vlakana, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, vitamina B6 i kalijuma. U smokvama se nalazi i posebna vrsta voćnih vlakana pektina, koja smanjuju krvni pritisak. One imaju više vlakana nego bilo koje drugo voće ili povrće. U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, tumora, kašlja, bradavica, upale grla i čireva.
Dinje
Dinja sadrži mnogo vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamin B6, kalijum, folnu kiselinu i puno karotena. Prema istraživanjima, beta karoten pomaže u borbi protiv raka pluća, a prema novijim istraživanjima koristi i kod lečenja drugih vrsta raka poput onog na grliću materice, raka želuca i oralnih oblika raka. U narodnoj medicini dinja se koristi za osveženje i psihičko smirenje, pomaže kod upale žučnih i mokraćnih puteva, probavnih smetnji, kao i kod uboda i opekotina.
Kajsije
Kajsije su odlični antioksidansi i pune su vitamina C i beta karotena. Pored toga, prirodan su izvor vitamina A, B kompleksa i kalijuma. Kajsije su dobar izvor vlakana koji povoljno utiču na probavni trakt. One pomažu organizmu u odbrani od bakterijskih infekcija, obnovi oštećenog tkiva, u razvoju jačih zuba i kostiju i poboljšavaju vid. Naravno, treba ih konzumirate sveže, a ne konzervirane.
Banane
Banane su pune kalijuma i zbog toga su odlične za snižavanje krvnog pritiska. Pored toga, sadrže mnogo vitamina B6 koji podstiče jačanje imunog sistema. Istraživanja su pokazala da konzumiranje samo dve banana dnevno osigurava energiju dovoljnu za 90 minuta napornog rada. One su savršen obrok na početku dana.
Banane pomažu pri lečenju depresije, anemije, zatvora, gorušice, ublažavaju simptome PMS-a, poboljšavaju rad mozga i pomažu u smirivanju nervnog sistema.