Biskvit pita
Potrebno je:
– 1/2 kg tankih kora za pitu, 3 jajeta, 300 g šećera, 200 ml ulja, 200 ml mleka, 200 g brašna, 1 kesica praška za pecivo, 1 kesica vanil-šećera, 400 g zrelih banana, 400 g malina, sok od pola limuna, malo ulja za premazivanje, nekoliko malina i listića mente za dekoraciju.
Priprema:
– Kore prebrojati, obično ih je oko 15-16, pa odvojiti dve po dve, za 7-8 rolni. Jaja, šećer i vanil-šećer umutiti mikserom penasto, dodati ulje i mleko, a zatim i brašno s praškom za pecivo, i kratko miskerom umutiti kako bi se dobilo tečno testo.
– Banane po dužini iseći napola pa na polukolutiće. Preliti ih limunovim sokom kako ne bi pocrnele.
– Prvu koru premazati tankim slojem testa. Otprilike je potrebno 3-4 kašike po kori. Staviti drugu koru odozgo pa i nju premazati. Posuti voćem. Zamotati rolnu. Ponoviti sa svake naredne dve kore, dok se ne utroši sav materijal.
– Pre pečenja pite premazati uljem, pa peći oko 30 minuta na 180 do 200 °C ili dok pita ne poprimi zlatnu boju. Pečenu pitu pokriti debljom krpom. Kad se malo prohladi, iseći, a pred služenje posuti šećerom u prahu i ukrasiti malinama i listićima mente.
Saradnik: Cooks and Bakes: Maja Babić (mamajacooks.blogspot.com)
Foto: Cooks and Bakes