Baklava s orasima
Potrebno je:
Za kore:
– 800 g brašna, 1 jaje, 50 g maslaca, 200 g gustina, 1 kašičica limuna, 500 g krupno mlevenih oraha, voda i palmino ulje.
Za sirup:
– 1 kg šećera, 1/2 l vode i limun isečen na kolutove.
Priprema:
– Zakuvajte testo od brašna, jajeta i kašike gustina. Kad postane meko, namažite ga palminim uljem i stavite u frižider. Ako se pitate koliko treba da bude meko, odgovor je – toliko da prst propadne kroz njega.
– Potom otopite maslac i pomešajte ga s palminim uljem.
– Orahe pomešajte s malo šećera.
– Testo podelite na 10 loptica. Svaku lopticu posipajte gustinom i razvlačite dok kora ne postane ”providna”.
– Na prvu koru rasporedite orahe, a zatim ih poprskajte mešavinom maslaca i palminog ulja. Malo je naborajte, tako da zauzme površinu tepsije.
– Postupak ponovite sa svakom korom, a zatim pecite na 275 stepeni C.
– Prethodno skuvajte sirup od šećera i vode, a pred kraj ubacite ceo limun isečen na kolutove.
– Ostavite da se kuva još pet minuta, pa skinite s ringle. Kad se baklava ispeče, prelijte je mlakim sirupom, kako bi ga što bolje upila. Ohlađen kolač dekorišite mlevenim orasima, posutim po vrhu.
Razgovarala: Brankica Treskavica
Foto: Mladen Sekulić
Info: Restoran Dukat, www.turskirestoran.rs, Vase Čarapića 9, Beograd, 011/3287-444, 065/305-4447