Torta od jagoda
POTREBNO JE: (za 10 osoba)
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 4 dl slatke pavlake
- 2 vanil-šećera
- 1 dl soka od jagode
- 2 kašike ulja
- 1 kg jagoda
PRIPREMA:
1. Belanca odvojiti od žumanaca, te ih umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći sve vreme.
2. U sneg od belanaca umešati žumanca i brašno, pa polako promešati varjačom. Pripremljenu masu sipati u nauljen, brašnom posut okrugao kalup za tortu, pa peći 20 minuta na 200 °C.
3. Pečenu koru izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi, a potom izdubiti sredinu piškote i iseći na kockice.
4. Većinu jagoda iseći na kocke a manji deo ostaviti za dekoraciju. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
5. Kockice piškota poprskati sokom od jagoda, pomešati sa 2/3 šlaga od slatke pavlake, vanil-šećerom i seckanim jagodama.
6. Pripremljenu masu sipati u izdubljenu koru, te staviti u frižider da se stegne.
7. Stegnutu tortu dekorisati preostalim šlagom i jagodama.
REČ NUTRICIONISTE:
Jagode sadrže više vitamina C od bilo koje druge vrste bobičastog voća, a u njima je i velika količina vitamina A i K, betakarotena i folne kiseline.