Prženi oslić u sosu od krastavca
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 50 min.
Oslić:
- 500 g fileta oslića
- 2 parčeta hleba
- 1 dl mleka
- 4 jajeta
- 1 glavica luka
- 1/2 veze peršuna
- 100 g brašna
- 3 dl ulja
- 200 g prezli
- začin C, biber
Za sos:
- 300 g kiselih krastavca
- 125 g putera
- 3 kašike brašna
- 4 dl mleka
- 1 dl kisele pavlake
- začin C
Oslić:
1. Filete oslića samleti u mašini za meso, luk i peršun sitno iseckati, hleb potopiti u mleko te ga iscediti i izmrviti.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti mleveni oslić, hleb, 2 jajeta, luk i peršun, pa začiniti po ukusu.
3. Od pripremljene mase oblikovati kuglice. Svaku kuglicu uvaljati u brašno, potom u umućena jaja i na kraju u prezlu, te pržiti u dubokoj masnoći dok ne porumene. Pržene kuglice servirati u sosu od kiselih krastavaca.
Sos od krastavca:
1. U dubljoj šerpi otopiti puter pa dodati brašno i pržiti 1-2 minuta, zatim sipati mleko i kuvati uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne. U prohlađen sos umešati kiselu pavlaku.
2.Kisele krastavce iseći na štapiće, dodati ih sosu, dobro promešati i začiniti po ukusu.
REČ NUTRICIONISTE:
Sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocene za pravilan rad nervnog sistema. Riba je bogata i kalcijumom, ali on je uglavnom koncentrisan u ljuskama, pa je korisno na jelovnik ponekad uvrstiti sitnu ribu.